Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/karbunara

Marketing

Kapare


Vrime je od kapara. Stari je sadnice donija s obližnjeg otočića. Kojeg more, kad je divje, oplakuje sa
svih strana. Nikome u vali to ni pošlo za rukon. Staron je. Zasadija ih je u suhozid. I sad restu iz kamena. Dozrele su. I tako ih beren nekih misec dana. Ostavin one posve sitne. Pa in se vraćan za dva dana. Stavjan ih u male staklenke. Zalijen kvasinon. A kad su spremne za jist, uglavnon ih poklanjan. Svi to vole dobit. Ja najviše od svega darivat.

Smokva će u sedmi misec. Bit će za pojist. Za podilit. Napravit marmelade. I skuvat ih u vinu s vanilijon. I opet većinu podilit. Ima li išta lipše od osmiha daroprimca?
Raščika je ovu godinu ka sombrero listovi. Velika vlaga joj je išla na ruku. Mlada, a velika i sočna.
Mi je ovdi kuvamo na tabak. Smotamo puno listova i režemo na rezance. Kuvamo s kumpiron. Dobro ocidimo. Smečimo kumpir. Zasolimo. I ne štedimo maslinovo uje.

Limuna više nima. I toga se obilato podililo. Imamo tri stabla. Ne planatažu. A sve je u cvatu. Bunbari u najezdi. Čučaju nektar. I zuje li zuje. I dvi mandarine obećavaju. I pet stabala maslina u cvatu.
Stari je zasadija pome. Još ćemo, kad vrime i kišurina pusti, balancane, koji kukumar, tikvu, blitvu, selen, petrusimul i papriku. I to je to. Da ne zaboravin moja dva grma kaduje. I jedan grm smilja.
On, jedan jedini, dovojan je da napravin od njega likovito uje. I koju bočicu opet podilin.
Iman i lavandu. I ruzmarina. Kapule i biloga luka.

Gnoji se organskin ostacima hrane. Iglicama ispod bora. I na suncu sušenin i zdrobjenin morskin algama. Nema lažnog certifikata. Ni barkoda.
Samo papile na jeziku koje predu na zdrav zalogaj. Zahvalne šta smo količinu ustupili kvaliteti.
Naš eko je 100% eko. I samo za našu potribu. A sebe ne možeš lagat.


Post je objavljen 13.05.2019. u 15:02 sati.