Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bellistra

Marketing

O slobodi...

...s jednog portala:..na znanje i ravnanje o državi ,pravu i pravima,regilativama...o zatiranju slobode...ovo malo sto nam ostade...


Pokusala sa otvoriti djecji racun u nekoliko banaka. Racunam da je to sve kao prije sto je bio za djecu , obicni tekuci racun sa zastupnikom do njihove punoljetnosti. I sute oni, pristaju, potvrduju moj zahtjev kao da je sve u redu, ….i ja slucajno upitam dodatno pitanje: moze li se vidjeti stanje na kartici na mom internet bankarstvu jer ipak sam zastupnik, i kaze sluzbenica, da moze. Pitam dalje , dok oni drze da to sada treba samo odraditi sa ugovorom i potpisom, nije im jasno sto ja tu jos se toliko raspitujem: hocu djecji racun ili ne?. PIpak pitam dakle dalje, moze li se podignuti novac na bankomatu, kazu: da. Kazu i da kartica ima limit. Mislim se: znam to jer je to ipak obicna kartica tekuceg racuna. Pitam i : je li visa ili…Kaze: da visa kartica. Zakljucujem glasno: dobro znaci i van zemlje moze se koristiti na bankomatima. Kaze sluzbenica : da… I jos par pitanja dok ona to procesuira, i navodi me da je to sve u redu, bez brige , jer to je kao i obicna kartica (dakle kako je i prije bilo za djecu). I tu sada shvatim da imam neki cudan osjecaj, i krenem u seriju dubljih pitanja: Koliki je limit kartice? Kaze 900 kn na dan, 10 000 na mjesec. Zateknem se jer mi to ne odgovara, npr ako se odlucim preko njih kupovati avionske karte online, treba brzo reagirati jer se cijena i raspolozivost karte brzo mijenja, pa ne mozes jednu za druom kupovati. Ali sjetim se : dobro, ipak je to djecja kartica i mozda je dobro da ako dijete izgubi, da 900 kn je limit koji moze netko dignuti ako uspije, i uostalom sto ce djetetu vise od toga limita, ali ipak…prije nije bilo tako, preskocili su to reci. Dobro…pitam dalje, a tih 10000 mjesecno limita tu nema problema? Ima kaze ona nevoljko. Ako slucajno bude iole vise od deset, morate imati dopustenje supruga. Kazem da je to cudno, pa racun ja otvaram i ja sam jedini zastupnik i uostalom novac na kartici ja uplacujem. Kaze, to vam je tako, osim toga i socijalna i ministarstvo to sada odreduju. (??!!)Pitam da li su to svi uvjeti ako hocu vise. Ne, kaze ona nevoljko. Socijalna treba odobriti i sud, a vi traziti zahtjevom, jer se vise od te cifre broji kao djecja imovina. Kazem ja: pa to je moj novac ne trazim ja neke povlastice od drzave na taj racun…Sutnja… (Znaci ja mogu biti zastupnik na racunu, uplatitelj, ali nisam vlasnik racuna. Vlasnik je drzava.) Sluzbenica iznenada dodaje: Ali imate 2 % kamata na djecjem racunu. (nisam sigurna ali mislim da je to do neke limitirane cifre)…..Kazem ja da me to ne zanima, uostalom to je sitna kamata, da ne kazem krada, jer u 6 mjesecnom orocenju je 4% kamata, a to je djecji racun, znaci duorocan racun, pa moze biti i veca kamata… Pitam dalje, sve mi postalo sumnjivo….Mogu li placati online sa tom karticom? E sada dolazi konacan udarac: Ne, ne moze se kupovati online, mora se doci

prodavaonicama se ne moze koristiti….Kazem: pa rekli ste da mogu na bankomatima u inozemstvu i u zemlji koristiti za dizanje gotovine. Nevoljko kaze sluzbenica: Ne dizati, nego vidjeti stanje. Pitam ja nju: od kakve je koristi onda visa mogucnosti na toj kartici? I onda se sama sjetim, pa da: da se vidi stanje na racunu preko bankomata (a sto ce mi to , ionako imam online bankarstvo za taj uvid.) . I na kraju konacno pitanje: Recite mi, koja je korist toga racuna za mene i dijete u inozemstvu? Odgovor: nema tih mogucnosti. (Na ovaj nacin ova sredstva sa racuna ostaju u Hrvatskoj). Pitam ja sluzbenicu: jeste li svjesni da pricamo o bankovnoj kartici i racunu na koji ja sama uplacujem novac i zastupnica sam, a i roditelj djeteta, koji je ovim regulama zaleden (Skoro zaleden u zemlji, a potpuno za inozemstvo) , i to u u 21 stoljecu? Sutnja…. Vi dakle govorite da nema vise djecjega racuna u bankama u Hrvatskoj? Pa…sve je kao i do sada, kaze ona. Uveli smo i posebne kartice za od 14. godine, i mi moramo slusati ministarstvo, a ono moze promijeniti opet uvjete, vasa je duznost to provjeravati….. Kazem ja, da nije racun isti kao i do sada….., da sam imala vec bankovni racun za maloljetno dijete.

Nazovem poslije telefonom info banke za jos neke stvari i usput dodemo na ovo pitanje i kaze tiho jedna uvidavna sluzbenica: znate, probajte jos djecji racun u splitskoj banci, oni su imali prije mkogucnost obicnog tekuceg racuna. Ponovim da li sam dobro cula i ona jos tise potvrdi tu info. Zacudim se jer sam sve banke vec provjerila, uostalom mislim da je splitska usla sada u udrugu sa drugom bankom, i treci put ponovim da li je bas to rekla…Sutnja od sluzbenice…I shvatim, snima se razgovor a upucuje me ona na drugu banku. Nazovem ovaj put telefonom tu drugu banku i oni tvrde da “je sve u redu sa djecjim racunom kao tekucim obicnim racunom , samo da dodem osobno u banku…” Tako sam pocela i sa ovim prethodnim bankama sa istom njihovom izjavom, i zavrsila na ovome. Naravno, sve je online i moze se otvoriti online racuni banke, ali treba doci potpisati u banku. Dakle nije online. Htjeli bi…ali “ne mogu”, pa varaju. Ima nekih mogucnosti, ali ja nisam uspjela. I na kraju pitam: kada su se promijenili zakoni? i jedna od njih se odvazila i tiho rekla da ih socijalna ima na oku sa djecjim racunima i stalno mijenjaju uvjete. Kazem ja da je prije racun bio obican tekuci za djecu sa zastupnikom, kazu sve one, da nije tako bilo. Kazem da provjere moje ime i vide po imenu, jer mi je dijete nasljedovalo poslije tu karticu pa se moze sve provjeriti…Napokon jedna priznaje da su se ipak mijenjalli. Na kraju “priznaju” da je to samo “transakcijski racun” kako i pise u uputama, ali sto ljudima znaci “transakcijski racun”? Sigurno ne ono sto njima znaci sa ovim racunom.

Dakle sto hocu reci? Tko ima volje dolaziti u banku da bi digao limit od 900 kn, znaci 10 puta mjesecno za cifru od 10000 kn, na djecjem racunu? Osim toga tko ima volje bakcati se sa socijalnom i sudom, dovoditi supruga sa sobom za dodatan potpis za vece cifre? Oni su ukrali djecje racune, a roditelji racunaju da je to sve u nekoj jos normali, i otvaraju bez dodatnih pitanja. Na taj nacin su dale bankama dodatni depozit, odnosno kreditno ih ojacale, a banke ukrale najmanje dva posto kamate sa djecjih racuna, i skoro pa onesposobili roditelja za dizanje sredstava u vecoj cifri (sud moze odbiti zahtjev). Tako socijalna radi za banku, drzava radi za banku i- bankovni lobiji stite vec svjetski omrazenu zlocinacku mafiju iz socijalne, i stite takve krim drzave. Medutim, uloga roditelja se kroz ovo potpuno razotkrila, kao ona koja sluzi za dizanje djece za potrebe i vlast drzave nad djecom. I nije u pitanju samo ogranicenje slobode sa nasim sredstvima, nego duh i pritisak sa njih, koji prihvacamo na sebe i u nas um, pristajuci na te uvjete…A taj duh idolazi kroz ovo i ovakvo djelovanje u raznim stvarima, kao “zaba koja se kuha u vodi”. Pazite ovdje u pitanju je samo roditeljski novac, nije stvar da je drzava dala neke povlastice djeci na racun! Obicno ovaj tip prevara ide na nacin da ti uzmes od njih neke “povlastice” i tako napravis pakt sa vragom. Ovo je posebna situacija ovajkve drzovite prevare i krade.

Zakljucak: gotovo je sa “normalnim zivotom”, odnosno praksom uobicajenom. Kao zmija kada skida staru kozu i zrtvuje rep da spase glavu, to je nacin na koji mi trebamo razmisljati. Gdje ima vise slobode, razuma, logike, razbora, …….kao cvijece koje ide za sunce pri rastu, tako se i mi trebamo okrecati za izvorom slobode….Nove financijske mogucnosti,…zdrave ideje, ljudi….To je postalo nuzno raditi za prezivljavanje nase ljudskosti, i sve manje imamo prostora propustati takve prilike za “disanje” odnosno zivljenje. Tako stvari stoje. A mozemo se odluciti, u istoj slobodi izbora, i za iluziju ili kako ove stranice lijepo nazivaju…romantizam. Ipak imamo sa ovakvim razotkrivanjima slobodu da izaberemo, a ne da smo nasamareni bez svijesti da smo u pogresnim izborima.

Post je objavljen 11.05.2019. u 07:52 sati.