Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/demetra1

Marketing

Po Toscani

MARZABOTTO

Masakr u Marzabotu bio je u Drugom svjetskom ratu. To je bio najveći masakr civila počinjen od strane Waffen SS-a u zapadnoj Europi.
U odmazdi za napade na njemačke vojnike od strane partizana i otpora između 29. rujna i 5. listopada 1944., SS-Sturmbannführer Walter Reder vodio je vojnike 16. SS-a. Grizzana Morandi i Monzuno, područje masiva Monte Sole (dio Apeninskog niza u pokrajini Bologna).

Povjesničari su se trudili da dokumentiraju broj žrtava: neki izvori prijavljuju do 1.830 žrtava; drugi procjenjuju da je ubijeno 955 ljudi. Danas Fondacija škole mira u Monte Soleu prijavljuje 770 žrtava. Sturmbannführer Reder, koji je prijavio "pogubljenje 728 razbojnika". Među žrtvama, 155 je bilo manje od 10 godina, 95 bilo je u dobi od 10 do 16 godina, 142 su bili stariji od 60 godina, 454 su bili muškarci, a 316 žene.
Giovanni Fornasini, župnik i član Otpora, riskirao je svoj život kako bi zaštitio stanovništvo od nacista tijekom masakra. Dok je Fornasini spasio živote mnogih svojih sljedbenika nije pobjegao smrti, dok je sahranjivao tijela ubijenih u masakru (koji su zabranili nacisti), kojeg je otkrio SS časnik, koji ga je optužio. Kad je Fornasini priznao da je pomogao mještanima da izbjegnu pogubljenje, policajac ga je uhitio i ubio.



SJETITE SE I RAZMIŠLJAJTE O NAŠOJ ŽRTVI piše na dovratku

Zidovi muzeja opločeni su pločicama sa imenima i starosti žrtava.

Najmlađa žrtva je bila dječak star jedan mjesec. Ostanete nekako prazni kao da prestanete disati, a eto ponovilo se prije dvadeset godina u toj civiliziranoj Europi.









Za Fresha

kada trešnja zarudi
na tvoje me sjeti grudi
u proljeće blago i toplo
ispod njenih smo grana
daleka mjesta zamišljali
niz grudi tvoje putujući.
kada trešnja zarudi
još uvijek sanjam mjesta
što bijahu želje
crtane na tvoje grudi
e.....kada trešnja zarudi.

Post je objavljen 07.05.2019. u 14:25 sati.