Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/op3

Marketing

Predavanje povodom 600 godina smrti sv. Vinka Ferrera

Sveti Vinko Ferrer jedan je od najvećih svetaca dominikanskog reda. Ove godine se napunilo šest stoljeća od njegove smrti, no interes za ovog velikog sveca još je uvijek živ i to posebno među vjernicima bliskim dominikanskom redu. Radi se o svecu koji je rođen u Španjolskoj 1350. godine u Valenciji. Ondje je posebno prisutno štovanje sv. Vinka, no na žalost u našoj domovini on još nije dovoljno prepoznat među vjernicima. Kako bi smo to promijenili te adekvatno obilježili 600 godina od njegove svetačke smrti, naše je Dominikansko laičko bratstvo bl. Augustina Kažotića odlučilo organizirati predavanje o njegovom životu, baštini te prisutnosti štovanja ovog sveca na našim prostorima.



Za predavače pozvali smo Gabrijela Baćka, studenta teologije i bivšeg dominikanskog bogoslova, koji je iznimno privržen ovom svecu te je proveo neko vrijeme u Španjolskoj upoznajući ga te obilazeći mjesta na kojima je sv. Vinko ostavio svoj duboki trag. Osim njega, naše je bratstvo pozvalo i mr. sc. Ivana Armandu čiji su fokus znanstveno-istraživačkog rada upravo dominikanski sveci te njihovo štovanje na ovim prostorima.



Na početku predavanja Gabrijel je iznio kratki pregled biografije sv. Vinka s naglaskom na njegovu ulogu u burnim vremenima za Crkvu. Posebno je govorio o ulozi sv. Vinka u rješavanju problema tzv. avinjonskog sužanjstva, odnosno, situacije u kojoj su dvije osobe u isto vrijeme polagali pravo na titulu pape. Također, bilo je govora i o brojnim čudima koja je sv. Vinko činio kao i o velikim putovanjima na kojima je propovijedao te širio Radosnu Vijest i tako potaknuo tisuće muslimana i Židova na obraćenje. Poseban je fokus stavljen na njegov Traktat o duhovnom životu, najpoznatije djelo sv. Vinka, iz kojeg je naš predavač izvadio nekoliko zanimljivih ulomaka te nam na taj način dao uvid u duhovnu baštinu ovog velikog dominikanskog sveca.



Nakon prvog dijela predavanja, mr. Ivan Armanda nam je govorio o štovanju sv. Vinka u našim krajevima. Pri tomu nam je objasnio kako je ranije štovanje ovog sveca bilo daleko raširenije nego sada. Glavni razlog tomu jest povijest Reda propovjednika na ovim prostorima koja je bila izrazito burna. Naime, dominikanci su uvijek poticali pobožnosti sv. Vinku, no u više navrata tijekom svoje povijesti zapali su u velike probleme i to prvenstveno kada bi pali u nemilost svjetovnih vlasti. U tim trenutcima im je broj znao pasti s nekoliko tisuća na svega nekoliko desetaka tako da u borbi za goli opstanak Reda na ovim prostorima nije bilo mogućnosti dodatno raditi na promociji štovanja sv. Vinka. Također, mr. Armanda nam je govorio o štovanju sv. Vinka na dalmatinskoj obali te o raznim crkvama i samostanima koji su postojali kroz povijest, a bili su posvećeni sv. Vinku. Na kraju je posebno govorio o bl. Ozani Kotorskoj i njezinoj privrženosti sv. Vinku Ferreru te utjecaju koji je sv. Vinko imao na nju.



Nakon izvrsnog predavanja bilo je vremena i za pitanja i komentare od strane prisutnih. Prior samostana, fra Marinko, pri tomu je naglasio kako je vrlo važno biti oprezan kod pobožnosti svecima pri čemu uvijek treba imati na umu da centar naše pobožnosti uvijek mora biti Isus Krist, a svece moramo promatrati kao naše zagovaratelje kod Nebeskog Oca te primjere svetosti koje trebamo slijediti.



Hvaljen Isus i Marija!



Post je objavljen 06.05.2019. u 20:10 sati.