Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

VATROGASCE ZOVI NA 193


DAN VATROGASACA

Na dan 4. svibnja vatrogasci iz brigade Grada Zagreba uz nekoliko vatrogasnih alata sudjelovali su povodom dana Sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca u edukativnoj akcija “Pomozi i ti nazovi 193”. Svibanj je otprije poznat kao mjesec zaštite od požara.




Građani su razgledavali vatrogasno vozilo, dostupni su im bili i prospektni materijali.Svaka preventivna edukacija, pa makar i kratka koja se odnosi na sprečavanje požara je korisna.





Najmlađi su uz pomoć vatrogasca imali prilike izbliza vidjeti i u ruci držati mlaznicu iz koje je pod pritiskom izlazila voda te obarala za to postavljenu prepreku.




Vatrogasci su svaki dan u godini spremni za odlazak na intervenciju gašenja požara.




S lijeva: Na Trgu je na dan Sv. Florijana došla i Ivana Popović i Zdenko Jakšić iz DVD Prečko. S Ivanom je i njen pas Ramos , belgijski ovčar koji je osposobljen za pomoć i potragu u požarima i velikim katastrofama. Fotke: M. Zouhar Zec


Kratka povijest vatrogastva u RH
Ono što pripada povijesti vatrogavstva u RH je podatak da je Prva profesionalna vatrogasna postrojba osnovana u Rijeci 1863. Godine. No nakon toga prvo hrvatsko dobrovoljno vatrogasno društvo, tada nazivano zbor, osnovan je u Varaždinu 1864. godine. Nakon toga vatrogasno društ vo osnovano je u Sisku 1865. Godine, u Otočcu 1868. u Ludbregu 1869. u Zagrebu 1870. u Karlovcu 1871. godine i tako redom, tako da je do 1900. osnovano 165 vatrogasnih društava. Radi povezivanja osnovanih vatrogasnih društava osnovana je Hrvatsko slavonska vatrogasna zajednica 1876. godine a za prvog predsjednika izabran je Đuro Stjepan Deželić, prozvan ocem hrvatskog vatrogavstva.Vatrogasna zajednica nadživjela je sve režime i sve promjene imena hrvatske države i njene konstitutivnosti.
Stručno vatrogasno glasilo “Vatrogasac” počinje izlaziti 1892. i izlazi do 1896. godine kada počinje izlaziti “ Vatrogasni viestnik”. Danas časopis izlazi pod imenom “Vatrogasni vjesnik” a izdaje ga Hrvatska vatrogasna zajednica.
Muzej hrvatskog vatrogavstva otvoren je u lipnju 1994. u Varaždinu. U fundusu muzeja je oko 400 predmeta u stalnoj postavi. U fundusu muzeja su između ostalog i medalje i odlikovanja koja je već od 1891.uvela Hrvatsko – slavonska vatrogasna zajednica koje je dodjeljivala zaslužnim vatrogascima.









Post je objavljen 05.05.2019. u 14:28 sati.