Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Mutvoran – najmanji „grad“ južne Istre

Mutvoran je naselje koje administrativno pripada općini Marčana. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, naselje je imao 25 stanovnika.



Na 180 metara visokom brdu na kojem se nalazi Mutvoran, nalazila se gradina iz brončanog i željeznog doba. Kasnije, za vrijeme rimske i bizantske vlasti, postojala je utvrda koja je štitila tadašnju luku Budavu, u istoimenom zaljevu. U srednjem vijeku, naselje se počeo razvijati unutar zidina. Mletačka Republika osvaja Mutvoran 1331. godine, a 1336. godine u kaštelu su postavili vojsku. Mlečani obnavljaju gradske zidine u dva navrata, 1363. i 1417. godine. 1631. godine kuga je opustošila grad, te je polako počeo gubiti na važnosti.



Do Mutvorana se može doći cestom Ž5118 iz pravca Marčane ili cestom Ž5119 iz pravca Prodola preko Krnice i potom skrenuti na cestu L50167 koja vodi preko sela Cokuni.



Auto smo parkirali kod groblja. Preko puta groblja se nalazi gradska lođa iz 17. stoljeća. U lođi, na njezinim zidovima, nalaze se reljefi s kraja 11. stoljeća. Reljefi se nazivaju Mutvoranski bestijarij, jer prikazuju životinje, na latinskom bestiae.



Nakon razgledavanje lođe krenuli smo prema gradskom bedemu s kulom i gradskim vratima, koji su obnovljeni 2001. godine. U stari grad smo ušli kroz gradska vrata.



Odmah nakon ulaza nalazi se romanička crkva sv. Marije Magdalene. Crkva se prvi put spominje 490. godine. Tokom povijesti više puta obnavljana. Zvonik je prislonjen na crkvu, a podignut je 1622. godine.



Prošetali smo se uskim uličicama starog grada i izašli kroz gradska vrata, koja su tu još iz doba Bizanta.



U legendi o Atili u Istri se spominje i Mutvoran, kao jedan od brojnih utvrda koje je razorio. Atila je bio strašni kralj s psećom glavom, koji je tri puta zalajao prije nego bi progovorio.



Karta s lokacijom Mutvorana.



Post je objavljen 30.04.2019. u 21:46 sati.