Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

NEVJERA I LJUBAV TOMINA Iv 20, 19-31 (Palma, 7.4.2002.)

Image and video hosting by TinyPic
Susret s uskrslim Kristom ima za posljedicu da "imamo život u Imenu njegovu." Susret učenika s njim zbio se premda su u strahu od Židova bili zatvoreni. Zatvorenost, strah, ukočenost misli, osama, nemir i pesimizam - su zbog odsutnosti onog koji je razlogom njihova života. Primijetimo da je to bilo "istoga dana" kad je Isus uskrsnuo – i kad stvarnih razloga za zatvorenost i strah nije bilo. Svakom našem strahu, u svakom danu suprotstavljena je činjenica Isusova usrkrsnuća.
I premda je tomu tako, oni ostaju zatvoreni. Ali Isus dolazi kroz zatvorena vrata. Šansa svima nama koji smo u istom stanju. No, ne tek bilo koja zatvorenost – već ona koje smo svjesni. Koju priznajemo, zbog koje svjesno patimo. Samo sebi i Bogu priznata zatvorenost, stvara preduvjet da Isus dođe kroz naša zatvorena vrata. Samo nas istina oslobađa, ma kakva ona bila.
Isus staje u sredinu. Ne tek geometrijsku, već po sred njihovih srdaca. I podjeljuje im prvi plod uskrsnuća: "Mir vama!" Mir je posljedica susreta s njim. Mir nije nešto statično, nije tupa nirvana - već nešto živo. Mir je tamo gdje osoba uz osobu prebiva. Gdje postoji bliskost s onim u kom je život i radost naša. Nije tek pridjev, već osoba Isusa Krista.
Pokaza im ruke i bok… putove po kojima je mir došao. Po ljubavi koja ljubi do kraja. Do raspinjanja i smrti. Dahne u njih. Nanovo ih stvori. I šalje ih. Otvara ih, oslobađa iz zatvorenosti. Daje da žive u ljubavi i slobodi djece Božje.
A što je s Tomom? Propovjednici znaju reći da se Tomi Uskrsli nije ukazao jer nije bio u zajednici. Izvan zajedništva nema susreta s Kristom. No, za Tomu ne možemo reći da je negativac. Sjetimo se da je on taj koji je rekao: "Idemo i mi s njim umrijeti", kad je Isus krenuo prema Jeruzalemu. Gotovo bi mogli reći, Toma je bio onodobni rambo. Ne boji se zaći u gužvu za Isusa koji mu je sve značio. U društvu s njim, njegovi najuzvišeniji snovi su zaživjeli. Isus je bio ono najljepše što mu se moglo dogoditi. I sigurno ga je osobno duboko presjeklo gledajući njegovu smrt. U pamet mu se usjekla slika kako čavli probijaju Isusove ruke, i kako mu koplje probada bok. Zato će kasnije zaželjeti da opipa upravo te rane. Toma je u srcu umirao gledajući kako Isus umire. Rušili su mu se svjetovi. Bila je to njegova osobna katastrofa.
Može biti zanimljivo zapitati se zašto Toma nije bio s učenicima kad im se Isus ukazao? Vjerojatno mu je svega bilo dosta. Bez Isusa svi drugi su mu suvišni. Šetao je možda putovima po kojima je nekad s Isusom šetao slušajući njegove riječi. Razdirala ga nostalgija. I vapaji: zar je bio sve san? Zar nestalo sve ono što mu je toliko radosti pričinjalo? A možda je shrvan od tuge u obližnjoj gostionici pio? I baš zato mu nevjerojatno zvuči to što učenici govore. S očiju mu ne silazi slika Isusovih rana na rukama i boku. Ne vjeruje riječima, pa čak i da rođenim očima vidi ne bi mu bilo dovoljno. On želi opipati one rane koje su razlogom smrti njegovih nada.
Možemo si zamisliti, kako je to izgledalo kad su učenici puni oduševljenja govorili o svom iskustvu s uskrslim. Toma im se vjerojatno rugao, nazivao ih religioznim fanaticima, zanesenjacima. Podbadao ih sarkastičnim primjedbama. A oni ga vjerojatno doživljavali kao heretika i poganina; držali ga izrodom vlastite obitelji. I takvog ga osam dana trpjeli. Tipična situacija po našim vjerničkim obiteljima, gdje se dnevno moli krunica, sluša Radio Marija – a jednom ili drugom članu sve je to smiješno. Svi mi imamo svoga Tomu. Ali valja izdržati osam dana, možda i osamdeset godina. Jer, svatko ima svoje vrijeme kad će susresti Uskrslog. Trešnja zrije u proljeće, grožđe u jesen. Valja biti strpljiv čekajući da drugom dođe njegov čas.
I dolazi Isus ponovno. Obraća se Tomi. Upravo njemu, jer znao je za njegovu patnju i dubinu njegova razočaranja. Dodirni rane, i osvjedoči se… Ozdravi od svojih rana. Ove rane izvorom su života moga i tvoga, Toma. "Gospodin moj, i Bog moj." Dva puta "moj". Jer u Isusu je sve njegovo: radost, mir, i sva budućnost. Oni koji tako povjeruju nj – imaju život u Imenu njegovu

Post je objavljen 28.04.2019. u 07:15 sati.