Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

2c Vazmena, USKRSLI DONOSI MIR Iv 20, 19-31 (Palma, 22.4.2001.)

Image and video hosting by TinyPic
Prvi plod Uskrslog je mir. U ostalom Isus je došao na svijet zbog toga nama toliko potrebitog dara – mira. Upravo ta riječ prožima naš život: "Pusti me na miru", "Daj mi moj mir", "Draži mi je mir nego pir".
Kao što se ratovi ne začinju na bojišnicama, nego u ljudskim srcima. Tako i mir, on nastaje u ljudskom srcu.
Ali što je mir? Nije tek utihnuće želja, nirvana, apatija. Nije stanje: "ne uznemiruj", "ne talasaj". Nije pacifizam, irenizam, ili ideološko "bratstvo jedinstvo". Nije tek odsustvo rata. Nije u relativiziranju istine i pravde, time da svačija misao i stav imaju istu vrijednost.
Mir ne dokida pravde i istine. Pravda je u tome da te nitko ne tlači, pa ni sam sebe. Isus kaže da je došao donijeti mač, a ne mir. Razdjeljenje istine od laži. Isus nije djed božićnjak. Njegov mir je zahtjevan. Traži opredjeljenje i jasnoću.
Isus je knez mironosni. "On je mir naš". On nas u tijelu svome pomiri s Ocem. On je žrtva pomirnica. Staje u sredinu", po sred naših srdaca – i odatle nam veli: "Mir vama!" Tek onda kad je Isus osovina koja prolazi kroz težište našeg života – onda živimo u miru. Tada kad smo u jedinstvu s njim, mi smo u miru. Budući da nas je za sebe stvorio, naše srce je nemirno dok se ne smiri u njemu. Mir je u čuvanju njegove riječi. "Koji zakon tvoj ljube, velik mir uživaju."
Mir je "šalom", potpunost. Spokoj reda, harmonija. Sjedinjena sloboda, pravda, ljubav i istina – to je mir.
Isus pošto je stao u sredinu, pokazuje rane na rukama i boku. Pokazuje putove po kojima je mir došao, i dolazi. "On nas u tijelu svome pomirić krvlju križa svoga. Mir dolazi po patnjama. Mir, baš kao i ljubav, uvijek je u modricama. Želiš li mir, navijesti rat – sebi. Svojoj nasrtljivosti, taštini, strastvenosti, nepromišljenosti, manjku razborite ljubavi.

Post je objavljen 28.04.2019. u 07:00 sati.