Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Krpica

Da mi je samo znat koliko ste kolača pekli za uskršnje blagdane. Smiksali biskvita, izubijali dizanog tijesta kuvačom, razvlačili ono usrano tanko tijesto za štrudl koje ja mogu razvuć samo u mislima. Pa napravili fila, namljeli se oraha, napržili lješnjaka. Pa smatali gibanice. Svaštanešta.

Plus toga, ima onih koji još uvijek sami vole napravit rezance za juhu il one fine krpice. Svašta se mijesilo ovih dana, bila prigoda za potrošit par kila brašna ko je bio voljan. Al ovak nešta niste sigurno zamijesili, garantiram svojim životom.
Naime, za očekivat je kad se piše recept za bilo kakvo tijesto da se onda otkrije i svrha. Ono, za šta se mijesi i šta s njim kad se zamijesi. Jel se reže na rombove, široke rezance, jel se trga il šta se s njim radi.
E pa ak ste očekivali da ćete to pročitat u još jednom unikatnom receptu iz sad već poprilično poznate kuharice nepoznatog autora - krivo ste očekivali. Recept kodnog naziva "Krpica" glasi:

Metnem brašno u ranjglu, ulijem jedno jaje, može i malo mlijeka ako imam i zamijesim sa vodom.

I to je sve šta trebate znat. Jel to za neku tjesteninu, jel to za nešta slano il slatko - to je pitanje za milion novaca. Bitna je ranjgla ( čudi me da ne piše crvena sa bijelim točkama ), jaje, mlijeko može ako se ima i zamijesi se sa vodom. Dalje je sve prepušteno mašti i snalažljivosti izvođača brašnastih radova. Šteta šta kuvari u onom hotelu u Dubrovniku gdje je večero Ronaldo nisu imali pristup ovom biseru od recepta, mogli su mu skuvat šta u životu pojeo nije. Pa da i pita šta ste mi to skuvali, šta će mu reć? Ubili jaje u brašno i zamijesili s vodom i skuvali u slanoj vodi, šuti i jedi.

Ja bi recimo od ovog najrađe napravila one fine krpice sa zeljem. ( Dobro, i sam naslov kaže da je vjerojatno riječ o tijestu za krpice, al otkud znam? I ja i vi skupa sa mnom? Možda je naslov napisan reda radi, tek toliko da nešta piše. Ne sjećam se da sam tijesto za krpice mijesila sa mlijekom ; iako i nije bitno mlijeko, piše - može i malo mlijeka ako imam. Znači ako nema - nikom ništa, drljaj sa vodom. )

Baš će mi bit žao kad potrošim sve recepte iz ovog kulinarskog čuda pisanog rukom. A nema ih još puno. Jedino da i ja počnem pisat tak neke kraće naputke koje nemreš uhvatit ni za glavu ni za rep. Čisto da sjebem račune kuvarskoj eliti; pojma oni nemaju čime ja baratam.



( et voila :) )

Post je objavljen 22.04.2019. u 19:09 sati.