Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Narodi 'kanadske nizine' – Alberta, Saskatchewan i Manitoba

Sjeverni nastavak na 'američku nizinu' (prerija) je 'kanadska nizina'. To je područje kanadskih provincija Alberta, Saskatchewan i Manitoba gdje su živjeli i još uvijek žive starosjedilački narodi konfederacije Crne noge (Blackfoot), narodi Cree i Saulteaux, te kanadski Sijuksi Stoney i Assiniboine.

Ovdje su jezici algonkin, atabaskan i siuan pomiješani i ravnomjerno zastupljeni. Za razliku od SAD (ulaz u federaciju) u Kanadi postoje 'Ugovori'. Dakle, u 'kanadskoj nizini' tako postoji šest Ugovora numeriranih od 1 do 6. Rezervati dobivaju redne brojeve, a što se stjegoslovlja tiče ta dva broja (broj ugovora i broj rezervata) obvezni su na zastavama starosjedilačkih naroda Kanade.

'Ugovori' su potpisani u razdoblju od 1871. do 1877. I vrijede još i danas, a brojevi rezervata odnose se na područja koja su izdvojena za starosjedilačke narode nakon što su potpisali ugovor s kanadskom državom (engleska kruna) i ne treba ih miješati s područjima koja se odnose na zemljišna potraživanja, koja uključuju sve tradicionalne zemlje tih naroda što je mnogo veći teritorij od bilo kojeg rezervata.

Dakako, a da sve i ne bi bilo tako jednostavno tu se pojavljuje i treći broj. Taj treći broj je redni broj plemena pod kojim je ono registrirano (priznato) od strane 'engleske krune' (Kanade). U slijedećim serijama kroz stjegoslovlje objasnit ću odnose tih 'brojki' i stjegoslovnih oznaka i simbola.




Post je objavljen 21.04.2019. u 10:46 sati.