Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Pleme Mississauga – Ojibwe 'na velikom ušću'

Pleme Mississauga dio je velikog naroda Ojibwe koji sebe nazivaju 'Missisakingdachirinouek' (Misi-zaaging-dash-ininweg) što bi u prijevodu trebalo označavati 'govornike s velikih riječnih ušća-utoka). Riječ 'Misswezahging' označava 'rijeku s mnogo utoka'.

Domovina Mississauga je područje između Velikih jezera sa središtem kod Nijagarinih vodopada (Niagara Falls). Kad su Hjuroni (Wendat) Mississauge nazvali 'Tisagechroanue' Francuzi su to krivo čuli i tako zapisali, no, Mississauge su zapravo 'Zisaugeghroanu'.

Nakon pobjede Amerikanaca u ratu protiv Britanske Krune zemlju Mississauga naselili su Lojalisti iz Trinaest kolonija (Amerike). Kanadske vlasti tek su u 21. stoljeću ispravile nepravdu iz 18. stoljeća prema Missisaugama, pa su im za oduzetu zemlju dodijelili 145 milijuna dolara.

Mississauge su tada nazvani 'New Credit First Nation', a zastava im je bijele boje u čijem središtu je orao kao glasnik budućnosti za Mississauge, oko njega su tri vatre. Te vatre prikazuju Mississauge kao članove Vijeća Tri Vatre, ispod je lula mira koju su Mississauge dobile od kraljice Viktorije. Oko svega u krugu je plavim tiskanim slovima ispisano: MISSISSAUGAS OF THE NEW CREDIT FIRST NATION.




Post je objavljen 15.04.2019. u 21:23 sati.