Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojeduhovnevjezbe

Marketing

DA LI JE STEPHEN FRY BIO 'SEŃOR FERRARI'?


Sydney Greenstreet bio je engleski glumac koji je u filmu „Casablanca“ odigrao epizodnu, ali upečatljivu ulogu kao pokvareni vlasnik konkurentskog noćnog kluba „Blue Parrot“. U filmu on pokušava Ricka nagovoriti da mu proda svoj klub; on ne pristaje, pa onda traži pijanista Sama, da radi kod njega, za dvostruko veću plaću, što ovaj odbija.
Na film je Greenstreet stupio kasno, bila mu je već 61 godina (dotad je bio samo kazališni glumac). Sa Bogartom je nastupio u nekoliko filmova, pored „Casablance“ još u filmovima „The Maltese Falcon“, „Across the Pacific“ i „Passage to Marseille“. Po tim je filmovima bio i najbolje upamćen.
Tražeći njegovu sadašnju inkarnaciju, malo sam lutao, jer sam tražio nekoga, tko je posve ćelav, kao i on. Međutim, među ćelavim gumcima nisam ga uspio naći. Onda mi je u oči upala sličnost sa engleskim glumcem Stephenom Fry-om, koji ima sada, kad je malo u starijoj dobi, prorijeđenu kosu.
Ovaj glumac rođen je tri godine nakon Greenstreetove smrti, 1957. godine. Postao je poznat po svojoj suradnji sa komičarom Hughom Lauriem. Pokazao se svestranim - osim kao glumac, okušao se i kao voditelj, pisac i redatelj dokumentarnih filmova.
Image and video hosting by TinyPic
Već sam ranije bio spomenuo da je Stephen Fry inkarnacija britanskog kralja George-a III. Po meni, jedna od bitnih odlika glumaca u filmu „Casablanca“, kako onih u glavnim, tako i onih u epizodnim ulogama jest njihova karizmatičnost. Njihova interakcija u filmu daje jednu zapanjujuću smjesu, atmosferu koja naprosto fascinira gledatelja. I pored odličnog scenarija, sa nezaboravnim rečenicama, odličnog režisera Curtiza, film bez takve sjajne ekipe glumaca, po meni, ne bi uspio ostati zabilježen kao jedan od najboljih u cjelokupnoj filmskoj historiji.
U jednom je interview-u Ingrid Bergman rekla: “I feel about Casablanca that it has a life of its own. There is something mystical about it. It seems to have filled a need, a need that was there before the film, a need that the film filled". I odista, definitivno ima nečeg mističnog u tom filmu.



Post je objavljen 15.04.2019. u 16:00 sati.