Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Narod Ojibwa – 'oni koji zapisuju'

Naziv ili ime naroda Ojibwa, ali i Chippewa, pa i Saulteaux, ponekad zna unijeti pomutnju onima koji se po prvi put susreću s imenima starosjedilačkih naroda Sjeverne Amerike (SAD i Kanada).

Naime, sami sebe Ojibwe nazivaju 'Anishinaabe', no, njihovi susjedi, a poglavito Europljani (Francuzi i Englezi) 'potrudili' su se ime ovog velikog i brojčanog naroda dodatno zakomplicirati.

Tako ih francuski doseljenici registriraju kao Saulteaux (jer žive oko vodopada jezera Superior), ali to je samo dio (pleme) ovog naroda koji je preko tog njihovog plemena bio u 'Željeznoj konfederaciji' s narodom Cree i prvim mesticima.

Englezi pak ih jednostavno na samo njima prihvatljiv način nazivaju 'Chippewa' ('ojibe' i 'chippe' dvije su riječi koje označavaju nabore šavova na mokasinama, a i jedna i druga riječ u algonkin jeziku prevode se kao 'naborano'). Poradi toga u Kanadi se zadržala riječ Ojibwe, a u SAD-u pak Chippewa kao naziv za isti narod.

Okolni (susjedi) starosjedilački narodi pak ime za ovaj narod izvode iz više riječi i značenja. Tako riječ 'ojiibwabwe' označava 'one koji kuhaju-peku', a pri tomu se misli na sušenje mokasina na vatri kako bi šavovi postali vodonepropusni.

Riječ 'ozhibiiwe' pak označavaju 'onoga koji zapisuje svoje vizije'. Naime, vračevi Ojibwe svoje su vizije putem piktograma na brezinoj kori objavljivali ostalima, pa je tako nastao tradicionalni obred 'Midewiwin'.

Na kraju riječ 'oji ibwe' označava nekoga tko zamuckuje (muca), a upravo tako dijalekt Ojibwa (na zamuckivanje) podsjeća narod Cree koji govori drugačijim dijalektom.

Zastava Ojibwa je zapravo tradicionalna zastava Nacije Anishinaabe koja je crvene boje u čijem središtu je bijeli piktogram orla okružen bijelom kružnicom (prstenom). Kako pak postoji oko 150 plemena naroda Ojibwe u Sjevernoj Americi (SAD i Kanada), a svako pleme ima svoju posebnu zastavu, neke zastave plemena iz Kanade opisat ću u idućim serijama.




Post je objavljen 14.04.2019. u 10:49 sati.