Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

101 PAŽANIN - 32.CRLJENKO JOSIP – (Pag, 2.travnja 1867. – Pag, 10. svibnja 1957.)






Josip Crljenko se rodio u Pagu 2. travnja 1867. godine u obitelji Valentina Crljenka obiteljskim nadimkom zvani "Bartulon" i Petronile Fačini.
Nakon pučke škole i svojeg djetinjstva u rodnom gradu Josip je svoje školovanje nastavio u Zadru gdje je pohađao Gimnaziju, te po okončanju svojeg školovanja na zadarskoj Gimnaziji, nastavlja školovanje na Bogoslovnom fakultetu u Zadru.
Svećenićki red primio je 20. rujna 1890. godine. Upućen je na svoj rodni otok u Zubovićima (Barbati) za svećenika 1891. godine i na toj dužnosti ostaje do 1899. godine. Te iste godine premješten je u Seline koje se nalaze u Velebitskom kanalu do Straigrada i nasuprot Vinjerca gdje je ostao na službi do 1902. godine.

Od 1902. godine do 1904. don Josip Crljenko obnaša dužnost kapelana Povljane i zamjenik za Vlašiće, a do 1911. godine ekskurent Gorice.
Od 1911. godine do 1912. je kapelan Dinjiške, gdje iste godine odlazi za dušobrižnika Ljubča, gdje je ostao sve do odlaska u državnu mirovinu 1938. godine.
Održavao je veze sa svojim rodnim gradom i paškim kaptolom. Od 1902. godine uživao je nadarje obiteljskog benificija Ivana Krstitelja Para. Nije to bilo jedino priznanja za njegov pregani rad. Biskup Jeronim Mileta imenovao ga je počasnim kanonikom zbornog kaptola u Pagu. Ustoličen je na Blagdan Vele Gospe 15. kolovoza 1933. godine.

Don. Josip Crljenko nije mirovao u svojoj zasluženoj mirovini, već se u podmakloj životnoj dobi 1945. godine prihvatio vršiti službu kapelana paških koludrica i na toj dužnosti je ostao do 1954. godine.

Bio je jedan od potpisnika brzojava biskupu Strossmayeru povodom njegovog imendana na kojem je biskup Strossmayer odgovorio paškim klericima u Narodnom listu.
Don Josip Crljenko je 1950 godine proslavio svoj dijamantni misinički jubilej, na kojem mu je papa Pio XII uputio brzojavnu čestitku.
Razvio je mnogovrstan rad na duhovnom polju kao uzoran pastir duša. U svojoj osobnoj skromnosti odlikovao se u djeljenju Svetih Sakramenata.
Uz pastoralnu djelatnost vrlo je aktivno djelovao na socijalnom, kulturnom i odgojno-obrazovnom području.
Ostao je upisan kao jedan od prvih članova pravaške Hrvatske čitaonice u Pagu.
Pažani su don Josipa Crljenka zvali don Pipe, umro je 10. svibnja 1957. godine u dubokoj starosti, u navršenoj devedesetoj godini života, kao nestor klera paškog kolegijata, nakon šezdeset i sedam godina svećenićke službe.



Post je objavljen 13.04.2019. u 12:28 sati.