Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Nacija Mestika – 'u preriji rođeni'

Mestici su potomci (djeca) rođena u mješovitim brakovima između Europljana i žena starosjedilačkog naroda (češće je upravo tako, muškarac Europljanin /najčešće Francuz, rjeđe Englez ili Škot/ i žena iz redova starosjedilaca, a rjeđe obrnuto).

Iako su im obećavana razna prava i privilegije, tek je, Ustav Kanade iz 1982., trajno zagarantirao i riješio prava Mestika, Inuita i autohtonih starosjedilačkih naroda. Dakle, očevi Mestika bili su Francuzi slobodnjaci-buntovnici koji nisu priznavali vlast kralja niti bilo kojeg gospodara.

Ti predci Mestika živjeli su od lova i trgovine krznom i govorili su francuskim jezikom koji je zapravo postao kreolski jezik njihovih potomaka. Zastava Mestika je zapravo zastava koja se može smatrati najstarijom kanadskom zastavom i ona se pojavila tijekom 'Bitke kod sedam hrastova' (sukob Hudson's Bay Company /HBC/ i North West Company /NWC/.

Zastave 'Union Jack' i 'fleur-de-lis' jesu starije, ali su ona nacionalne zastave u Europi, a ovdje je čak 150 godina prije kanadske 'Maple Leaf' zastava 'horizontalne osmice' (simbol beskonačnosti) ujedinila dvije kulture, one europske i one sjeverno-američke'.

Jedini je prijepor ove zastave podloga boje – plava, crvena ili obije zajedno. No, bilo kako da bilo, Mestici su svoju zastavu razvili tijekom 'Bitke kod sedam hrastova' i od tada je ona prepoznatljiva i samo njihova.




Post je objavljen 08.04.2019. u 21:32 sati.