Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/theartofbeingyourself

Marketing

Čitanje djeci i smisao života

Čitajte djeci, ako vam se da. Ako vam se ne da, nema veze, ostat će uskraćena za to divno iskustvo.
Sedmogodišnjakinja i ja smo se prije više tjedana uhvatili Jacoba i Wilhelma Grimma. To nisu one priče koje je uljepšao i prilagodio Disney, pa je sve divno i krasno, već smo posudili debele knjige, s pokojom starom ilustracijom i puno priča i bajki. Mnoge priče jesu čudne, s brutalnim elementima, tako da na tim dijelovima, ako je potrebno, izmijenim i ublažim neke pojmove koji zaista nisu prikladni za djecu. Atmosfera ovih priča se svidjela i meni, a bajkovitost kojom zrače, ove i bilo koje prave bajke, djeci otvara svjetove koje ne može otvoriti ni crtić, ni internet, ni igrice. Samo čitanje i pričanje to mogu. Djeca generalno vole slušati priče. Možda neka više, neka manje, ovisi o samom djetetu. Bilo bi glupo i kontraproduktivno djetetu nametati čitanje. Za nametanje se brine škola, u tome je vrlo uspješna i jebeno dosljedna i to što ona radi je loše i više nego loše. Rezultat toga što škola radi je društvo u kojem živimo.
A priče, one mogu biti prekrasne i mogu imati nevjerojatan utjecaj na dijete. Mogu u njemu stvoriti mnoge podloge koje će u kasnijem životu spontano upotrebljavati u rješavanju stvarnih životnih izazova.

Volio bih ovdje navesti nekoliko kratkih pričica koje su mi urnebesne, ali morat ću ih tipkati, što mi se baš i ne da, jer ih nije tako lako naći na netu, što mi se također ne da. Onda ću rađe nabrzake tipkati, nego dugo tražiti. Jedna je dovoljna.

"Ditmarske laži

Želim Vam nešto ispričati.
Vidio sam gdje lete dva pečena pileta; letjela su brzo, trbuhom prema nebu, a leđima prema paklu; preko Rajne plivao nakovanj i mlinarski kamen, lijepo, polako, tiho, a žaba sjedila o Duhovima na ledu i proždirala raonik.
Bila tri momka pa htjela uhvatiti zeca; hodali su na štakama i drvenim nogama; jedan gluh, drugi slijep, treći nijem, a četvrti hrom.
Želite znati kako je to moguće?
Slijepi je prvi opazio zeca gdje trči preko polja; nijemi je doviknuo hromome, a hromi ga ščepao za gušu.
Bilo ih je koji su htjeli po suhu jedriti; razapeli jedra na vjetru i zaplovili po velikim oranicama; napokon zajedrili preko visokoga brda i jadnici se utopili.
Rak natjerao zeca u bijeg. Visoko na krovu ležala krava.
Otvori prozor da laži mogu izletjeti. "


To je što se tiče čitanja djeci, a što je s vama? Čitate li sebi i što? Krimiće, sf, laku literaturu, tešku literaturu? Sve su to bjegovi, a za to vrijeme, dok bježimo, stvarnost se neprestano događa u nama i oko nas.
Ovo je dobar video na tu temu:




Post je objavljen 04.04.2019. u 08:49 sati.