Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Tu ga malo pržim

Čušpajz od kelja me užasavo dok sam bila dijete. Ajme šta ga nisam volila jest; čim vidim u frižideru onu dunklzelenu glavurdu popadne me muka, džabe i faširani šnicli i palačinke koje je mama uvijek znala speć da popuni jelsku ponudu.
Još kad sam dubokoumno izjavila da čemu furi kelj prije kuhanja i ostavi ga da čmrlji u onoj kipućoj vodi jer time ubije sve vitamine i željezo ( učili iz biologije pa se htjela napravit pametna ). Samo je podigla jednu obrvu i rekla:
- Gospodična, ovim ste upravo postigli da ću kuvat kelj svaki tjedan. Šta ti znaš o kelju i o kuvanju, molim te? To se tak kuva i amen. A upravo od danas će se, ko šta sam rekla, kuvat svaki tjedan.
Džabe argumenti da smo to učili na satu biologije; nije uopće bila impresionirana. Sutradan ja stižem iz škole, osjetim vonj kelja još na dvorištu. Mama se sprema za školu i dočekuje me uz frajerski osmijeh govoreći:
- Na peći je čušpajz u kojem je ubijeno sve šta se moglo ubit furenjem, pa izvolte ručat. Daću ti ja ubijanje vitamina i željeza. I to odma ideš grabit, da vidim kako jedeš.

Ovaj recept koji možete vidjet na fotki potječe iz sad već vrlo poznate, a slučajno pronađene kuharice moje frendice Nade. Vrlo je osebujan, naročito kada nepoznata autorica izrijekom napiše - tu ga malo pržim, govoreći o crvenom luku koji dinsta na masti. Smijale smo se tome ko lude; i danas ako razgovaramo o jelu ubacimo - ako je tehnički izvedivo - tu ga malo pržim.
Pa vi koji ste neupućeni u tajne keljne pripreme - evo kak se to radi:

Izrežem kelj i stavim ga u kipuću vodu da kuha. Dok on tu kuha ja dotle u ranjgli pripremim masti, izrežem manje od pola glavice luka, tu ga malo pržim, metnem malo crvene paprike, kelj istresem u šuplju zdjelu bez ispiranja i istresem ga u tu ranjglu, promješam u tome jedan do dva, tri puta i nalijem vode koliko je potrebno, ogulim 2-3 krumpirića, isječem ga u kelj i to sve kuha. Dok to kuha napravim zapršku i u tome još kuha malo i gotovo.
( Znači - poanta je u tu ga malo pržim i da to sve kuha, preko nekoliko puta. Nemre bit jednostavnije. )



Post je objavljen 03.04.2019. u 19:05 sati.