Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Šijanska šuma – šetnja carskom šumom

Šijanska šuma (Park šuma Šijana) se nalazi oko dva kilometra udaljenosti od strogog centra grada Pule, tako da je vrlo popularno izletište za njene stanovnike. Šuma se opisuje kao zajednica hrasta medunca i bijelog graba, ali sadrži i ostale vrste drveća kao što su: hrast crnika, hrast plutnjak, brucijski bor i dr. Na Veliki Petak 1271. godine urotnici su u Šijanskoj šumi ubili članove, u ono vrijeme, imućne pulske obitelji Castropola. Ipak, vjerni je sluga uspio spasiti jedino muško dijete i smjestiti ga u franjevački samostan. U znak zahvalnosti, nakon što je odrastao u samostanu, šumu je poklonio samostanu. 1860. godine upravljanje šumom preuzima ratna mornarica Autro-Ugarske Monarhije. U to vrijeme služila je za odmor i rekreaciju austrougarske vojske, i nazivala se: Carska šuma (Kaiserwald).



Šetnju smo započeli na ulazu u Park šumu Šijana gdje se križa ulica Ante Dukića s ulicom Braće Čeh. Tu započinje makadamska cesta koja vodi do centrale livade.



Odmah iza prve drvene kućice, koja služi kao info punkt, skrenuli smo desno na šumski put.



Putem smo došli do asfaltirane ceste koja povezuje gradsko naselje Monte Šerpo s vanjskom pulskom zaobilaznicom.



Na asfaltiranoj cesti skrenuli smo lijevo i pratili cestu sve do znaka za početak ulice Put od Fortice, gdje smo skrenuli lijevo i došli do još jednog ulaza u park šumu. S parkinga, u šumu ulaze dvije makadamske ceste, na kojima se nalaze rampe. Mi smo odabrali onu desno, koja je ujedno pješačka staza Ciklama, ružičaste oznake.



Pješačku stazu smo napustili skrenuvši desno na puteljak koji vodi do kamenoloma Kaznionice u Valturi.



Istim puteljkom smo se vratili na pješačku stazu Ciklama i nastavili dalje po stazi istim pravcem do slijedećeg puteljka koji vodi desno od staze.



Skrenuli smo na puteljak i stigli do špiljskog sustava Šandalja. Prvo je vidljiv ulaz u manju špilju Šandalja I, dok se malo dalje nalazi ulaz u veću špilju Šandalja II.



Šandalja I je otkrivena prilikom miniranja u kamenolomu 1961. godine. Špilja je posebna po tome što je nađen primitivni kameni artefakt udarač, napravljen od potočne valutice, a starost se procjenjuje na 800 tisuća godina. Taj artefakt je najstariji pronađeni predmet izrađen ljudskom rukom na području Hrvatske.



Šandalja II je otkrivena 1962. godine, dužina joj je 13 metara, a širina 18 metara. Uz veliko ognjište, u špilji su pronađeni artefakti i ostaci pračovjeka s kromanjonskim obilježjima starih od 10 do 18 tisuća godina.



Prosto je nevjerojatno da je takvo vrijedno arheološko nalazište uz Park šumu Šijana, pored Pule, totalno nepoznato i bez ikakvih oznaka.



Nakon razgledavanja špilja, vratili smo se na stazu Ciklama i opet nastavili istim pravcem. Stazu smo napustili na raskršću gdje staza skreće lijevo i produžili ravno do austrougarske utvrde San Daniele.



Utvrda San Daniele je izgrađena 1881. godine i bila je dio Obrambenog okruga IV. Utvrda je u relativno dobrom stanju i otvorena je, tako da se može prošetati njenim hodnicima.



Vratili smo se do raskršća gdje smo napustili stazu Ciklama i skrenuli lijevo, tj. nastavili dalje stazom.



Na desnoj strani, na raskršću raste visoki bor koji ima „ožiljak“ od groma.



Uz stazu bilo je više skupina ciklama u cvatu, tako da je staza opravdala svoje ime.



Kada smo došli do raskršća gdje nije bilo nikakvih oznaka, skrenuli smo lijevo. Moje mišljenje je da staza Ciklama na tom raskršću skreće desno.



Na prvom slijedećem raskršću skrećemo desno, i opet desno na trasu gdje prolazi vodovod s kojim smo došli do skupine labirinata, redom: Labirint moći (Labirint Sunca), Labirint osjećaja (Labirint Mjeseca), Labirint energije (Marsov labirint), Labirint povezanosti (Merkurov labirint) i Labirint mudrosti i znanja (Jupiterov labirint). Ovih pet labirinata izgrađeni su tijekom 2018. godine, a planirano ih je još četiri, na susjednoj livadi.



Pored labirinata nalazi se i sunčani sat koji za pokazivanje sata koristi ljudsku sijenu. Funkcionira tako da se stane na kamenu ploču na kojoj su označeni (brojčano) mjeseci u godini, na tekući mjesec. Dalje smo nastavili šumskom cestom s lijeve strane skupine labirinata i sunčanog sata, tj. kontra smjer pješačke staze Orhideja, narančaste oznake.



Na slijedeća dva račvanja skrećemo lijevo, sve do raskršća s Trim stazom, plave oznake, gdje skrećemo oštro desno na stazu.



Trim stazu smo napustili kada se staza počinje spuštati, skrenuli smo lijevo na šumski put.



Ubrzo smo se priključili na stazu Trim mala i pratili je sve do raskršća s pješačkom stazom Hrast. Na raskršću se nalazi putokaz na kojem je crvena strelica na žutoj podlozi.



Stazu Hrast naputili smo skrenuvši lijevo na stazu markiranu sa žuto-zeleno-bijelom oznakom i brojem 7.



Stazu smo pratili sve do raskršća sa stazom Trim mala i pješačkim stazama Ciklama i Hrast.



Odlučili smo pratiti staze Trim mala i Ciklama. Staze smo pratili do centralne livade, gdje smo skrenuli desno stazom Trim mala.



Centralna livada je najpopularniji dio Šijanske šume, na njoj se nalazi info punkt, vježbalište na otvorenom, dječje igralište, ugostiteljski objekt i WC.



Centralnu livadu smo napustili skrenuvši desno na makadamsku cestu koja vodi do ulaza sa Šijanske ceste. Čim smo skrenuli, s lijeve strane, uočili smo ukopan betonski objekt koji danas služi kao skladište.



Cestom smo nastavili prema Šijanskoj cesti sve do mjesta, gdje se s lijeve strane ceste, nalaze dva paralelna šumska puteljka. Mi smo skrenuli na prvome.



Od mnoštva križanja, račvanja mi smo uvijek odabrali onaj koji je bolje utaban i koji vodi uzbrdo, dok konačno nismo došli do ruba šume. Ubrzo smo ponovno ušli u šumu kod stupa s oznakama staza.



Puteljak se vijugavo spušta. Spustili smo se skoro do makadamske ceste koja povezuje Šijansku cestu i centralnu livadu. Prije nego što smo se spustili do ceste skrenuli smo lijevo i počeli smo se ponovno penjati. Iskreno teško da bi ovu dionicu ponovno jednako prošao.



Na raskršću puteljaka, prije izlaska iz šume, skrenuli smo desno.



Konačno smo došli do lokaliteta koji smo tražili, tunel iskopan u stijeni.



Spuštajući se stazom još nekoliko desetaka metara, došli smo i do drugog sličnog tunela. Nažalost nisam našao nikakve informacije čemu su služili.



Nakon razgledavanja, spustili smo se do makadamske ceste i ustanovili da smo se spustili paralelnim puteljkom s puteljkom s kojim smo se uspeli s makadamske ceste do ruba šume. Na cesti smo skrenuli lijevo.



Pored zgrade Šumarije Pula, cesta postaje asfaltirana. Cestu smo napustili na desnom zavoju, skrenuvši lijevo na makadamsku cestu.



Makadamsku cestu smo napustili prije prve kuće i skrenuli na poljsku cestu koja prolazi rubom šume sve do ulaza u park šumu gdje smo počeli šetnju.



Karta s posjećenim lokacijama.



Dužina rute 9,69 km.



Post je objavljen 03.04.2019. u 17:26 sati.