Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SPASIMO PLANET



SREDNJOŠKOLCI ZAHTIJEVAJU BUDUĆNOST

Da li je itko od hrvatskih političara koji su saborski zastupnici te kreiraju zakone na kojima je zasnovana vlast u RH primijetio da su i drugog petka za redom, 29.ožujka. mladi, prije svega srednjoškolci održali prosvjed pod sloganom “Spasimo planet”. Mlade koji su sada u dobi od 15 do 18 godina
počeli su se baviti pitanjima gdje će živjeti kada završe školu, studij, kada zasnuju obitelj i gdje će živjeti njihova djeca. Mladi lucidnih misli postali su mnogo jasnije nego političari bilo koje političke opcije svjesni da ne postoji drugi planet osim ovoga na kome sada postoji život i da taj planet zemlju treba sačuvati održivu za život s florom i faunom, koja zbog stalnih zagađenja atmosfere, zraka, zemlje i vode – izumire i postaje sve manje prikladan za zdrav život ljudi na zemlji.
Još u petak 22.ožujka prilikom prvog prosvjeda generacija mladih uputila je svojih osam zahtijeva Vladi u kojima traži : .
1. Otvoreno predstavi egzistencijalnu opasnost koju klimatske promjene imaju za građane RH i za život na Zemlji te sukladno tome uskladi politiku.
2. Da Sabor donese izvanredne zakonske mjere kojima će smanjiti sveukupne nacionalne emisije stakleničkih plinova za minimalno 60 posto u odnosu na 2005. u sljedećih deset godina, a najkasnije do 1.1.2030., u svrhu tranzicije s fosilnog na niskougljično, cirkularno i regenerativno gospodarstvo,
3. Da Vlada ustanovi multidisciplinarnu 'Klimatsku komisiju' znanstvenika koji će neovisno i transparentno provoditi izradu proaktivnih klimatskih politika, s naglaskom na dugoročnu ekološku održivost i socijalnu ravnopravnost u provedbi, a NE na kratkoročnu ekonomsku isplativost ili dobit.
4. Da Vlada obustavi sve fosilne projekte kao i LNG terminal na Krku, termoelektrane na fosilna goriva, eksploataciju nalazišta fosilnih goriva, izgradnju fosilne infrastrukture i sl te preusmjeri planove iz fosilnih u razvoj ekološki prihvatljivih oblika obnovljivih izvora energije.
5. Da Vlada uvede zakon o zabrani proizvodnje, prodaje i korištenju plastične ambalaže u najkraćem roku.
6. Da Vlada uvede zakon bi se zabranila prodaja vozila na fosilna goriva te izradi nacionalni plana kojim bi se postepeno zabranjivalo njihovo prometovanje u širem centru gradova,uz proširenje električnog javnog prijevoza, poticanje biciklizma ili drugih ekološki prihvatljivih prijevoznih sredstava.
7. Da Vlada osigura osuvremenjivanje postrojenja za zbrinjavanje otpada u skladu s najvišim standardima EU.
8. Da Ministarstvo obrazovanja u nastavni program uvede edukaciju o antropogenim klimatskim promjenama.

Ovi zahtijevi mladih gimnazijalki i srednjoškolaca mnogo su važniji od sumnjivih politika s naslovom demokracije koje sve više mjesta dobivaju u aktualnoj koalicijskoj Vladi RH. Političko - prijateljsko - stranačko pogodovanje pri zapošljavanju i zauzimanju ministarskih funkcija, političko pogodovanje u odabiru projekata na štetu Hrvatske, štetna nebriga i štetno raspolaganje s resursima RH, tajnost i netransparentno informiranje široke javnosti, netransparentna i dirigirana sudbena vlast čine da će mnogi aktuelni politički čelnici proći bez odgovorni za nizak standard života najšireg sloja građana i umirovljenika. Politika je moć i odgovornost. Moć mnoge političke osobe koriste, ali bez svijesti o odgovornosti.
Već i površnom analizom ovih zahtijeva na koje se Vlada javno nije očitovala može se uočiti da se radi o jednoj potpuno novoj koncepciji života, koja se mora implementirati u sve segmente života, a samim tim mnogo se toga mora mijenajti u društvu.
“Petkom za budućnost”kakav je globalni naziv protesta srednjoškolaca koji je održan dva petka za redom u Zagrebu i nekoliko hrvatskih gradova poziv je Vladi – u kome su sadržane riječi: mijenjate se i mijenjajte sve što nema budućnosti. A mladi mogu biti mnogo eksplicitniji u svojim transparentima.
Zouhar Zec Margareta



Post je objavljen 31.03.2019. u 10:05 sati.