Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prokleta-od-daljina

Marketing

DOKTORAT KOLINDE GRABAR KITAROVIĆ

Evo, čitam u današnjem Večernjaku, da Kolinda Grabar Kitarović sprema svoj doktorat, ali ne ide baš uvijek sasvim glatko. Da bi bilo značajnih problema u znanstvenoj zajednici Hrvatske, pobrinuo se dr. Dejan Jović koji je bio protiv usvajanja teme doktorskoga rada. Taj tekst u novinama izgleda ovako:

''Fakultetsko vijeće zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti jučer je prihvatilo izvještaj povjerenstva za ocjenu teme doktorskog rada studentice doktorskog studija predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Time je potvrđena tema doktorskog rada hrvatske predsjednice, a ona glasi: Odgovornost za zaštitu (R2P): Koncept, izazovi, ograničenja i naučene lekcije (slučaj Libije). Izvještaj je sastavilo povjerenstvo u sastavu dr. Siniša Tatalović, dr. Lidija Kos Stanišić i dr. Anton Grizold.

Kako doznajemo, protiv prihvaćanja tog izvještaja glasao je samo dr. Dejan Jović. Naši dobro upućeni sugovornici kažu da je dr. Jović, koji je inače bio savjetnik bivšeg predsjednika RH Ive Josipovića, predložio je da se u povjerenstvo koje će ocjenjivati doktorski rad predsjednice uključi i stručnjak za Libiju jer smatra da nitko od drugih članova povjerenstva nije ekspert za tu zemlju. No Fakultetsko vijeće to nije prihvatilo pa je zato, kažu upućeni, dr. Jović bio protiv izvještaja. Naši sugovornici objašnjavaju da Libija nije sadržajno bitna u temi doktorskog rada predsjednice koja se bavi načelom Odgovornosti za zaštitu – The responsibility to protect – R2P, a to načelo nastoji osigurati da međunarodna zajednica više nikada ne propusti djelovati pred genocidom i drugim teškim oblicima kršenja ljudskih prava. R2P usvojili su šefovi država i vlada na Svjetskom summitu 2005. Dekan FPZ-a dr. Zoran Kurelić potvrdio nam je da je izvještaj povjerenstva za ocjenu teme doktorskog rada predsjednice RH usvojen vrlo glatko i bez diskusije te da je samo dr. Jović izrekao nekoliko rečenica, ali da na to nije bilo nikakvih replika.''


Moram reći kako nisam toliko iznenađen tom gestom dr. Jovića, ali je jako interesantno da i dalje rezidualno biva usvojena jedna praksa naše praksis filozofije, da svatko tko vam na ovakav ili onakav način smeta ili tome slično, dakle, da ga treba onemogućiti u njegovom akademskom napredovanju, jer je to jedan od načina degradiranja osobe do koje im nije stalo ili koje se boje ili koju kane ukloniti i tome slično.

Svojevremeno je također i njegov kolega dr. Stipe Orešković napisao knjigu o Lešeku Kolakowskom koja je bila nacrt za njegovu magistarsku radnju pa su se mnogi profesori Filozofskog fakulteta pobunili kako može pisati knjigu o Kolakowskom, a da ne zna poljski jezik. Da čovjek pukne od smijeha.

Tako bi vrlo vjerojatno prema Joviću, Grabar Kitarović trebala biti stručnjak za tamašek jezik ili za tubu jezik kojim se također danas govori u Libiji pored berbeskog i libijskog arapskog, a da je to jedno neopravdano srozavanje kandidata za doktorski stupanj koje je srozavanje primjereno Joviću kao i nekolicini utjecajnih i duhom obdarenih profesora filozofije, to je svima jasno.

Pa znate, tim je velikoučenim ljudima bez ikakvog značenja i jedan Leibniz koji tobože nije dobro shvatio probleme matematike i teoriju diskontinuiteta kao što Lenjin na primjer nije dobro shvatio Marxa kao što ga tako dobro poznaju naši teoretičari koji visokoparno bulazne o filozofiji uvjereni, da govore najveće svjetske istine ili na primjer da Adorno, Habermas, Lukacs, da su svi oni u horizontu ‘’mišljenja revolucije’’ samo da ‘’oni to nisu znali’’. Ne mogu se prestati smijati.

Prema tome, ja bih ovaj nastup Jovića shvatio jednim neuspjelim ‘’incidentom’’ stvaranja problema u javnom prostoru hrvatske kulturne zajednice kojim se vjerojatno nešto htjelo samo se još uvijek ne zna što kao što se ne zna još uvijek dovoljno jasno, da Jović i njegove velikoučene kolege taj doktorat Kolinde Grabar Kitarović samo mogu sanjati možda na isti način na koji ljudi nakon velike gladi sanjare prepun stol ostriga, pršuta, sira, maslina i domaćeg vina. Onda možete zamisliti na kojem su to ‘’levelu’’ naši ‘’gladnuši’’ željni senzacija, promocije i velike popularnosti.



Post je objavljen 30.03.2019. u 18:10 sati.