Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Narod Chemehuevi (Tantawats) – 'oni koji se igraju s ribom'

Narod Chemehuevi sam sebe naziva Tantawats (Ta'n-ta'wats) što bi u prijevodu trebalo označavati 'južnjake' (južne ljude), a naziv Chemehuevi dobili su od svojih susjeda i trebalo bi u prijevodu značiti 'oni koji se igraju s ribom'.

Chemehuevi su u bliskim rodbinskim vezama s Južnim Paiutima, a sve ukazuje da su zapravo ogranak Paiuta koji su se naselili u stara vremena na istoku pustinje Mohave, a kasnije na Cottonwood Island u dolini Chemehuevi današnje američke savezne države Kalifornija.

Danas potomci Chemehuevi žive u rezervatu 'Chemehuevi' uz jezero Havasu Lake u Kaliforniji. Zastava naroda Chemehuevi bijele je boje obrubljena žutom trakom. U sredini polja zastave nalazi se okrugli plemenski pečat.

Plemenski pečat Chemehuevi naroda sastoji se od vanjskog prstena koji čine 16 pravokutnika prepolovljenih dijagonalno ispod kojeg piše CHEMEHUEVI INDIAN TRIBE. Ispuna je prikaz krajobraza s tokom rijeke Colorado te 'zuni' suncem, kaktusom i tri 'ptice trkačice', a ispod su košara kornjača i plod (gomolj).




Post je objavljen 30.03.2019. u 10:44 sati.