Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

AKCIJSKI PLAN KRATKOG LANCA OPSKRBE PROIZVODIMA PROIZVEDENIM NA SELU



U PRVOJ GODINI PROIZVOĐAĆI ZAGREBAČKOG PRSTENA A ONDA I OSTALI !

Na 148. sjednici Vlada Republike Hrvatske 21. ožujka prihvatila je Akcijski plan promoviranja i jačanja kratkih lanaca u opskrbi hranom ustanova iz javnog sektora za razdoblje 2019. i 2020. godine koje je pripremilo i predložilo Ministarstvo poljoprivrede.

U obrazloženju ovog prijedloga kaže se da se sve veća važnost daje podrijetlu i kvaliteti hrane, a kratki lanci opskrbe u tom kontekstu omogućavaju svježiju i kvalitetniju hranu te zdraviju prehranu, važno je promovirati ove lance opskrbe. Izravnim sudjelovanjem u tržišnom nastupu, odnosno smanjenjem broja posrednika, proizvođačima ostaje veći udio dodane vrijednosti proizvoda, osnažuje se lokalna ekonomija i omogućava se udruživanje proizvođača s ciljem održivosti poljoprivredne proizvodnje i opstojnosti mikro, malih i srednjih poduzeća i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.
Kako bi se u primjerenom roku omogućilo da se ostvare ove namjere predložen je Akcijski plan promoviranja i jačanja kratkih lanaca u opskrbi hranom ustanova iz javnog sektora u 2019. i 2020. godini.

KRAĆI PUT OD PROIZVODNJE DO POTROŠNJE

Stratešku važnost lokalne proizvodnje hrane, odnosno kratkih lanaca opskrbe, prepoznata je i u EU. Europska komisija je u zakonodavstvo, koje se odnosi na politiku ruralnog razvoja, ugradila mjere koje potiču i podržavaju razvoj ruralnog područja, lokalnog sektora proizvodnje hrane i kratkih lanaca opskrbe. To znaći da se radi o kraćem putu transporta od mjesta proizvodnje do mjesta potrošnje. uz osiguravanje sljedivosti, svježine i kvalitete hrane, kratkoće transporta i smanjivanja negativnih emisija i utjecaja na okoliš. Obzirom da zakonske odredbe o javnoj nabavi, ponuda s najnižom cijenom nije jedini kriterij prilikom odlučivanja naručitelja o izboru budućeg dobavljača. Potrebno je javnim naručiteljima omogućiti ujednačenu, transparentnu i ne diskriminirajuću primjenu kriterija kvalitete pri nabavi poljoprivredno prehrambenih proizvoda i hrane.
Preporučenom primjenom kriterija i relativnih faktora važnosti u javnoj nabavi poljoprivredno prehrambenih proizvoda i hrane, omogućuje se se javnim naručiteljima da vrednuju osobine ponuđene robe u pogledu svježine i kvalitete hrane, kratkoće transporta i smanjivanja negativnih emisija i utjecaja na okoliš, odnosno da samo kriterij cijene ili troška nije jedini kriterij za odabir najpovoljnije ponude.
Da bi se u primjerenom roku omogućilo javnim naručiteljima provesti edukacije u području pripreme kriterija za javne nabave hrane, Akcijskim planom definiran je okvir za provođenje edukacija za javni sektor, koji se u prvoj godini provode na primjeru zdravstvene ustanove KBC Zagreb, a u daljnjim godinama uz sukcesivno uključivanje svih javnih naručitelja.

OSNIVANJE PROIZVOĐAČKIH ORGANIZACIJA

Da bi dobavljači s ponudama sudjelovali u postupcima javne nabave, a u cilju objedinjavanja ponude hrane promiče se osnivanje proizvođačkih organizacija, operativnih skupina za kratke lance opskrbe i lokalna tržišta, osnivanja subjekata u poslovanju s hranom radi pred pripreme hrane za javne ustanove, smanjenja otpada od hrane. Ove aktivnosti se u prvoj godini pokreću u okvirima proizvođača zagrebačkog prstena, a u daljnjim godinama educiranje poljoprivrednih proizvođača i dobavljača širi se na područje cijele Republike Hrvatske.
Očekivani rezultat je nutritivno veća kakvoća obroka i uštede javnim ustanovama.
Radi ujednačene i lakše primjene zakonskih odredbi o javnoj nabavi čelnik središnjeg tijela državne uprave nadležnog za poljoprivredu i hranu će donijeti Odluku o određivanju kriterija i relativnih pondera za odabir ekonomski najpovoljnije ponude u kojima su predmet nabave poljoprivredno-prehrambeni proizvodi i hrana.
U Zaključku piše da se zadužuju Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo obrane da sukladno nadležnostima sudjeluju u provedbi Akcijskog plana koji je Vladi dostavilo Ministarstvo poljoprivrede.



Post je objavljen 24.03.2019. u 13:57 sati.