Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

BICIKLA ZA NOSTALGIČARE - PONY

Slijedom vijesti kako je tvornica Gorenje iz Velenja u Republici Sloveniji otkupila brend i ponovno pokrenula proizvodnju legendarnih Rogovih bicikli zvani "Pony", na ovaj post potakla me jedna fotografija koju sam uradio sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je bicikla imala veliko značenje ne samo u sportsko-rekreacijskom značenju, nego kao i bitan čimbenik u našem svakodnevnom životu, kao i svi zaljubljenici u biciklistički sport koje sam susretao obilazeći moj otok.


Bilo je Pažana, i još uvijek ih ima koji su ostali vjerni ponici, kao pokojni barba Ivo Orlić-Kaldo. On se nije odvajao od svoje ponice i postao zaštitini znak grada.

foto:Elvis Šmit

Imati ponicu bio je prestiž. Sjećam se mojeg djetinjstva na Goliji kako smo tim ponicama imali vožnje kroz park, igrajući se čak i lovice.
Otok Pag je savršena destinacija za sve generacije biciklista, najviše radi svoje dužine, i zbog bitnog razloga što je otok Pag za razliku od drugih jadranskih otoka izrazito niski otok.

Stoga je zaljubljenicima u biciklistički sport na raspolaganju veliki broj asfaltiranih, jednako tako i bijelih cesta. Ako krenete od paškog mosta do Luna, čeka vas 60 kilometara cesta u jednom smjeru, bilo da ste odlučili prijeći ih asfaltiranim ili bijelim cestama.

Koristeći bijele ceste, manje ste izloženi automobilskom prometu i time je sigurnost veća. Vozeći se tim cestama fascinirati će vas krajolik na koji nailazite.

Na Pagu niste ograničeni do kada možete voziti bicikl. Možete voziti do mile volje. Za to će vam, trebati nešto više vremena i nešto od opreme.

U jedno sam siguran da će vas na tom putu zadiviti ljepota pogleda, ako sa sobom nositi svoj fotoaparat ili mobitel, imati ćete bezbroj prelijepih kadrova koje možete zabilježiti, povijest otoka na svakom koraku, neće vam nedostajati i dobre gastronomske ponude, kulturnih sadržaja i nadasve gostoljubljivost svih stanovnika otoka.

Cikloturizam postala je grana turizma koja je u europskim turističkim destinacijama u velikom zamahu. Nisu ni hrvatska turistička središta ostala imuna na tu pojavu. Istra i Kvarner su perjanice te grane turizma u Hrvatskoj. Turističke zajednice na otoku Pagu trebale bi krenuti tim putem i osvajati tržišta ovakvog vida turizma. Ne sumnjam da turistički djeltnici na otoku nisu zauzeti i tim vidom turističke ponude.

Tko je imao priliku vidjeti i doživjeti sa kakvim oduševljenjem djeca pričaju o svom biciklističkom izletu, i to danima po njegovom završetku, mora i odgovarati na pitanja kada će to ponoviti. Taj vid zajedničkog oblikovanja slobodnog vremena donosi radost ne samo djeci, nego i roditeljima.Post je objavljen 24.03.2019. u 12:40 sati.