Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maksovamaksimala

Marketing

REZIME IZVANREDNIH IZBORA U OGULINU

Izvanredni izbori za novi saziv razvrgnutog Gradskog vijeća Grada Ogulina održani su 10. ožujka 2019. godine na 22 izborna mjesta. Zbog iznenađujućeg rezultata izbora na kojima je apsolutnu većinu mandata osvojio SDP s nositeljem liste Daliborom Domitrovićem, očekivao sam izvjesnu eksploziju; pozitivnu SDP-a, negativnu HDZ-a, indiferentnu HNS-a i deprimirajuću od strane Grupe birača Igora Stošića s posrnulim nekadašnjim predsjednikom Gradskog vijeća Željkom Stipetićem.
Ako izuzmemo blog „Ogulin u srcu“ Neše Magdića od 11. ožujka i kolumnu „Signali nad gradom“ Tomislava Ivke od 14. ožujka, iznenađenje izbora prošlo je bez posebnih osvrta, kao da smo svi to i očekivali. SDP je skromno proslavio pobjedu u „svom“ Remixu, uz prisutnost samog predsjednika stranke Davora Bernardića, HDZ je tugovao čekajući posljedice od strane župana Jelića koji je s njima u Ogulinu pratio rezultate izbora, ali i premijera Plenkovića, dok glavni pokretač političke krize u Ogulinu, Nezavisna lista, ili Grupa birača Igora Stošića Jole, s nadobudnim Željkom Stipetićem nije prešao izborni prag od pet posto. (!?)
Prilično je to neshvatljivo, a sutra i monotono, da u Gradskom vijeću neće biti remetilačkog faktora pa će se proračun, rebalansi proračuna i, s tim u vezi zacrtani programi razvoja Grada moći rješavati bez raznih trovila nabildanih korupcijom, lažima i bahatošću. To, međutim, obvezuje izvršnu vlast da mora raditi kao i do sada, punom parom, ali isključiti iz gradske uprave, iz tvrtki i ustanova u svojem vlasništvu, sve one koji neće ispunjavati zadane obveze, ili će opstruirati postavljene zadatke. I još jednom naglasiti da na sva radna mjesta u tim subjektima treba postaviti lojalne i kompetentne osobe bez obzira na njihov svjetonazor.
Iz raznih dopisa i saznanja treba naglasiti da nije samo Kamačnik bio sijelo župana Jelića i koalicijskih partnera, bez SDP-a, bilo je tu sastanaka župana i Stipetića u hotelu Josipdol, a ne možemo izuzeti ni spregu HDZ-a preko prethodnog župana i plaćanje lokalnih savjetnika poput pisca „Alexa Brauna“, nepismenim kandidatima NL-a. Taj „Braun“ odgovoran je svojim ljubimcima iz Grupe birača, ili Nezavisne liste, da postignu rezultat s nula mandata u Gradskom vijeću! U svom blogu Nešo je upravo to naveo kao glavni razlog takvog rezultata. Evo što je napisao: „U HDZ-u, Nezavisnoj listi I.S.Jole i u DSS-u, imali su obilje konkretnog materijala, kako kontra gradonačelnika, tako i kontra SDP-a, ali ga nisu uspjeli kapitalizirati. Ili nisu znali. Bio im je očito potreban barem neki lokalni Alex Braun koji bi ih upozorio na brojne Grumfove i SDP-ove greške u koracima. No Brauna nije bilo. I sada su tu, gdje jesu. U dugogodišnjoj oporbi.“ Tako govori Nešo, mada je na njegovu mobitelu prije izbora pronađena poruka: „Sjelo ti je danas 4.000 kn“ (U potpisu - nekadašnji KA župan). Da li je to „sjedanje“ bilo samo jednom ili više puta, tko zna, ali da bi primjedba na Alexa Brauna mogla autoru biti alibi, mogla bi!
Jedan je korisnik na FB-u komentirao da će ponovno zavladati jednoumlje, pa bih ga ispravio da bi jednoumlje nastalo da je neka opcija pobijedila s 90 posto mandata, ovako sa 47 posto potpore SDP-a i kvalitetna oporba s isto toliko postotaka ne može biti jednoumlja. Što bi malo sumorno ponavljao župan Jelić da je ona D'Hondtova metoda u Ogulinu otišla na stranu SDP-a i dodala mu onaj deveti mandat koji je osigurao sastav gradske vlasti bez opasnosti od kakvog koalicijskog partnera koji bi praktički gradonačelniku bio uteg u provedbi zacrtanog plana. Znamo već kako to ide, imamo iskustva. Zato je pobjeda SDP-a potpuno čista i još značajnija.
Za shvatiti je stanje u HDZ-u koji je iznenada, u jednom izbornom ciklusu, izgubio u Ogulinu dva puta, ovoga puta katastrofalno, pa su se vladajući i na državnoj razini malo preplašili. Što bi rekao naš Ogulinac Josip Kregar u svojoj kolumni na autograf.hr: „Prepali su se Martovskih ida koje su došle u Lici, Ogulinu i Iloku par dana prerano.“ [Martovske ide su svetkovine u čast 15. marta 44. godine p.n.e. kada je izvršen atentat na Julija Cezara] (op. autora).
Evo to je moja najnovija kompilacija, ali više tuđih misli, kako bi Jole mogao odgovoriti u grupi Volim grad pod Klekom opravdavajući nemoć; svoju, Željkovu i ostalih mladića s liste, koji beskompromisno stvaraju gospodarsku bazu razvoja Ogulina! A ja ih svojim kolumnama ometam.




Post je objavljen 22.03.2019. u 11:20 sati.