Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

REFERENDUMSKA INICIJATIVA TRI SINDIKATA


" 67 JE PREVIŠE"

Na konferenciji za novinare održanoj 18. ožujka u sjedištu Sindikata Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati i Matica hrvatskih sindikata, rečeno je da će pod zajedničkim imenom referendumska inicijativa „67 je previše „ od 27. travnja do 11. svibnja 2019. godine prikupljati potpise u smislu referenduma koji je oblik izravnog odlučivanja, u ovom slučaju o promjenama uvjeta za mirovinu.
Mirela Bojić, nacionalna koordinatorica Inicijative rekla je da se referendumsko pitanje odnosi na tri stvari: "Vraćanje praga na 65 godina za odlazak u starosnu mirovinu gdje vam se neće umanjiti mirovinu, gdje vas država neće penalizirati. Penalizacija je podignuta na 0,3 posto po mjesecu ranijeg umirovljenja. Mi tražimo da se smanji na 0,2, što znači da bi prema sadašnjem zakonu bili kažnjeni s 18 posto, a s našim prijedlogom to će umanjenje biti 12 posto. Ubrzavanje izjednačavanja žena i muškaraca za odlazak sa 65 godina je prebrzo, a to se dogodilo novim Zakonom. Želimo da se to izjednačavanje vrati na razinu kakva je bila u ranijem Zakonu i da to ide sporije. Dotaknut ćemo se i mirovine dugogodišnjih osiguranika – ljudi koji su napunili 60 godina života i 41 godinu staža. Mislimo da nema nikakve potrebe da se dob za odlazak u takvu mirovinu, nakon tako dugog rada diže. Smatramo da trebaju ostati uvjeti ostati kakvi su bili prije - 61 godina života" - rekla je Mirela Bojić
Predsjednik SSSH Mladen Novosel rekao je da su sindikalne središnjice odlučile kroz Inicijativu "67 je previše" ispraviti nepravdu koju su ova Vlada i saborska većina nanijele svima koji idu u mirovinu.
" Pokušali smo s jasnim argumentima, Ministarstvu rada i ministru Paviću, koji je bio nositelj izmjene mirovinskih zakona, argumentirano dokazati da je ovakav prijedlog nerazuman. Međutim nismo uspjeli i pozivamo hrvatske građane da potpisom za referendum postanu sudionici promjena, sudionici promjene hrvatskog mirovinskog sustava, sudionici perspektive za sve građane u RH."
Krešimir Sever, predsjednik NHS-a rekao je da je sindikat hrvatskim građanima, 20. listopada 2018. na velikom prosvjedu na Europskom trgu dao svoju javnu i jasnu obvezu.“ Obvezali smo se, a obećanje izvršavamo, kada smo rekli da je taj prosvjed početak ako se nešto ne dogodi u promjenama samog Zakona. Kako je vlast tvrdoglavo nastavila u pravcu koji je izravno protivan interesima vlastitog naroda, mi izlazimo sa svojim obećanjem“
Predsjednik MHS-a Vilim Ribić osvrnuo se na dva motiva vezana uz najavu provođenja referenduma. Jedno je odnos Vlade i EU prema ovom pitanju.
" Vrlo često ćete u Bruxellesu čuti kako se Vlade izvlače na Europsku uniju kada donose ovakve nepopularne mjere, a Vlade će često govoriti kako je EU ona koja traži te mjere. U ovom slučaju istina je dvostruka. Vlada je ta koja je donijela ove mjere i njena je odgovornost konačna i krajnja odgovornost na donošenju ove perverzne mjere koja je zapravo napad na ljudsko dostojanstvo u poznim godinama života. Ali istodobno, takva odluka je došla i kao savjet iz Bruxellesa Dakle, imamo i jednu i drugu instancu odgovornu za ovakva nehumana i neljudska rješenja" – rekao je Vilim Ribić.




Post je objavljen 19.03.2019. u 13:09 sati.