Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Zamislite...

Naišla sam danas na sjajan niz rečenica koji mi se iznimno svidio. Obzirom da nisam od onih koji se kite tuđim perjem, pokušala sam pronaći tko je autor ali nisam uspjela, naime nekolicina ima ove riječi ispisane ispod svojih imena. Bez obzira na to, ja ću ih ovdje citirati, jer tko god da je autor - sjajno ih je složio.

"Muškarci, zatvorite oči.
Zamislite da imate kćer. Zamislite da se zabavlja s likom kao što ste vi.
Jeste li se nasmijali?
Ne?
Onda se mijenjajte."

Valja se nad ovim dobro zamisliti. Povezanost očeva i kćeri uglavnom je vrlo snažna, u tolikoj mjeri da očevi već odrasle i udane kćeri i dalje doživljavaju kao male djevojčice kojima ne smije pasti vlas sa glave i koje ne smiju pustiti suzu. Toliko su ih puta tješili, nosili, ispunjavali im svaku želju...i kako bi onda mogli dozvoliti da njihovu kćer netko omalovažava, vrijeđa, vara, laže, brutalno pretuče? I čineći sve to prođe nekažnjeno?
Zamislite, zaista, djevojku ili mladu ženu koja je krv vaše krvi. Nešto što volite više od ičega na svijetu. Prekrasna, puna životne radosti, spremna na putovanje kroz šareni kaleidoskop najljepših snova koje zapravo želi živjeti.
I onda naleti na tipa koji je omalovažava i vrijeđa. Govori joj gadosti i ponižava je gdje i kako god može. Govori joj da je glupa, ružna, nespretna, nesposobna. Da ništa nije u stanju učiniti kako treba. Da nije sreo ili upoznao veću glupaču od nje. Da ga je sram pojaviti se s njom bilo gdje jer je takva kakva je.
Ili naleti na tipa koji je vara na svakom ćošku, gdje god uspije, skupljajući druge površne veze kao usputne trofeje. Laže joj doslovno svaki put kad otvori usta.
Ili naleti na tipa koji je u naletu bijesa pretvori u krvavu, izubijanu masu, punu modrica i tragova njegovih šaka. I tako svaki put kad mu se prohtije, jer mu treba netko poput nje da se može iživljavati.
U najgoroj varijanti tip ima od svega pomalo.

Zamislite da imate kćer i da proživljava i živi takav pakao, bez obzira o kojem se paklu radi. Zamislite da vaša kćer tako živi a ništa vam ne govori; nosi svoj teret jer možda nije poslušala kad ste joj govorili - on nije čovjek za tebe. Ne govori jer se nada da će nekim čudom pakao nestati sam od sebe. Ne govori jer nije sigurna možete li joj i kako pomoći.
Zamislite sve to, i zapitajte se što bi učinili onome tko bi krv vaše krvi svakodnevno omalovažavao, vrijeđao, varao, lagao ili premlaćivao? Biste li ga krenuli lomiti od ruku ili od nogu, ili bi mu rekli - samo daj, frajeru, pravi muškarac se poznaje po takvom radikalnom pristupu, pa da je stoput moja kćer u pitanju?

Zamislite i preispitajte se. Možda neke stvari posložite puno drugačije. Oni među vama koji se ne moraju zamisliti i preispitivati znaju cijeniti i majku, i ženu, i kćer. Hvala vam na tome.

Post je objavljen 18.03.2019. u 17:52 sati.