Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Ni sankcije nisu crni vrag…

Da sankcije nametnute nekoj državi mogu biti mač s dvije oštrice, potvrđuju vijesti koje čitam na Internetu.

Oko polovice zemalja svijeta kupuje rusku pšenicu. Rusija je 2017. godine izvezla hranu rekordnih 19 milijardi dolara, izvijestila je informativna agencija Bloomberg. Ta je brojka veća za 25 posto, u odnosu na 2012. godinu.

U poljoprivrednoj godini 2016.-2017. Rusija je prodala 35,5 milijuna tona žitarica na svjetskim tržištima, uključujući 27,1 milijuna tona pšenice. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država, u istom razdoblju Sjedinjene Države su izvezle 28,1 milijuna tona pšenice.


Čitajući citirano, sjetih se ne tako davno jedne emisije na HRT. Reporter razgovara s ljudima u Rusiji interesirajući se između ostalog kako su se sankcije koje je 'demo(n)kratski' svijet nametnuo ruskom gospodarstvu reflektirale na rusku poljoprivredu. Jedan od upitanih kaže:
„U početku je bilo teško. No, sada se naša poljoprivreda budi. Uskraćen nam je uvoz, pa smo se preorijentirali na domaću proizvodnju.“ Drugi govore: “Ne ukidajte sankcije, po prvi put vjerujemo u budućnost”



I tako, umjesto da demokratski Zapad ubije rusku poljoprivredu, on kao da joj je poklonio Red Bull, pa je poletjela u visine.

Na to se pak onda nadovezala cinične misao ovog blogera: da nismo ušli u EU i da je EU birokracija uvela sankcije za izvoz poljoprivrednih proizvoda u Hrvatsku, sad bi i naša plodna Slavonija proizvodila dovoljno hrane ne samo za nas nego i za dio svijeta, pa makar i 'nesvrstanog' kao što to čini Rusija. Možda smo dobili 'med i mlijeko' iz EU u obliku lagane nabavke automobila, no zato smo zatrli vlastitu poljoprivrednu proizvodnju i 'ispraznili' slavonske ravnice i ličke pašnjake od ljudi.

Dobili smo automobile, izgubili ljude.


Post je objavljen 18.03.2019. u 14:16 sati.