Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Narodi Tsennahkenne (Tsen-nah-ken-ne) – 'narodi rijeke Jegulja'

Skupina od pet plemena koja su govorila i još uvijek govore zasebnim dijalektom athabaskan jezika naziva se 'Južni Athabaskani rijeke Jegeulje'. To je današnje područje američke savezne države Kalifornija, točnije županija (okruga) Trinity, Humboldt i Mendocino.

Na tom povijesnom području živjeli su starosjedilački narodi Tsennahkenne (Južni Athabaskani): Mattole, Nongatl, Lassik, Wailaki i Sinkyone. Danas su na redu Mattole koje ostali starosjedilački narodi nazivaju 'Tulbush' što znači 'stranci'. Naime, kod svih Južnih Athabaskana lica tetoviraju žene, no, kod Mattola to rade samo muškarci (tetoviraju čelo).

Mattole sebe nazivaju 'Niekeni' ili 'narod medvjeda', pa ih ponekad bijelci nazivaju 'Bear River Indians'. Zastava je bijele boje s plavim i crvenim obrubom cijelog polja zastave. U sredini zastave (malo više gornjem dijelu) nalazi se okrugli plemenski pečat u plavo-bijeloj izvedbi.

U središtu pečata je bijeli medvjed na čijem tijelu su dva otiska medvjeđih pandži koje odvaja stilizirana jegulja. U grboslovno desnom donjem kutu isti je takav otisak medvjeđe pandže, ali u crvenoj boji. U grboslovno lijevom gornjem kutu polja zastave je također crveni stilizirani otisak medvjeđe pandže.

Na plemenskom pečatu u gornjem dijelu bijelim tiskanim slovima piše BEAR RIVER BAND, a u donjem dijelu RONNERVILLE RANCHERIA. S pečata vise na grboslovno lijevoj strani tri pera te na srednjem peru piše TISH NON.




Post je objavljen 17.03.2019. u 12:04 sati.