Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nachtfresser

Marketing

Totalitarna fleksibilnost



Stariji među vama sjećaju se "Crvenih brigada" i "olovnih" vremena u Italiji u Njemačkoj koja su kulminirala otmicom i ubojstvom predsjednika talijanske vlade Alda Mora. Osnivač i povijesni vođa "Crvenih brigada" se zvao Renato Curcio i nejasno se sjećam da je na svakom od više suđenja dobio nekoliko desetina godina zatvora, mnogo više sam se bavio situacijom u Njemačkoj.
Nemalo sam se iznenadio kad sam u gradskoj knjižnici naletio na dvije knjige izdane pod njegovim imenom "Etička klopka", pomalo naivna i dosadnjikava i izrazito zanimljiva i oštroumna "Radnici za jednokratnu uporabu". Prije čitanja sam naravno išao guglati što se s tim državnim neprijateljem broj jedan uopće u životu događalo nakon tih silnih osuda. Zanimljivo, nakon 25 odsluženih godina zatvora pušten je na slobodu i nastavio se baviti sociološkim istraživanjima i izdavanjem knjiga, kao da se u predživotu ništa nije izdogađalo.
U knjizi "Radnici za jednokratnu uporabu" oštroumno, na primjerima iz najvećih talijanskih trgovačnih lanaca, i beskompromisno secira mit o fleksibilnosti suvremenih firmi, koja je potpuno zamijenila nekadašnju hijerarhijsku strukturu rukovođenja, te timskom radu, jednakosti u ekipi u kojoj su svi međusobno na ti. Čak su me nasmijale usporedbe načina kontrole podanika u zatvorima i tim voljenim firmama, kojima su zaposlenici toliko lojalni.
Inače fleksibilnost igra i veliku ulogu u ovoj reformi obrazovanja, ti možeš sam sebi odrediti koliko ćeš vremena provoditi na tom famoznom loomenu za kompjutorom, no da bi došao do tih famoznih virtualnih znački, moraš raditi uz redovno radno vrijeme u ustanovi, otprilike toliko paralelnog vremena doma. Žalosno je da sam toliko misaono zahrđao da mi je tek slučajno otkrivena knjiga razbitrila mehanizme manipulacije.
Inače evo sad vidim da je i Mario Moretti, ideolog i predvodnik otmice i ubojstva Alda Mora, živ i na slobodi, kapitalizam je zbilja toliko moćan da si može priuštiti u nekim slučajevima nevjerojatnu humanost.

Post je objavljen 14.03.2019. u 11:13 sati.