Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

CIVILNA UDRUGA LIPA PREDSTAVILA CRNU KNJIGU




KAKO SE TROŠI DRŽAVNI NOVAC?




Udruga poreznih obveznika Lipa, točnije njeni predstavnici Zoran Löw i Davor Huić, te ekonomisti Velimir Šonje i Vuk Vuković koji radi na University of Oxford predstavili su u Novinarskom domu u utorak 12. ožujka publikaciju manjeg formata od 90 stranica pod imenom
“Crna knjiga”. U toj su publikaciji kao štivo za čitanje priređena na sažet i kratak način 43 primjera neodgovornog trošenja novca poreznih obveznika, od strane države. Primjeri su sakupljeni iz javno dostupnih izvora, izvještaja državne revizije te prijave građana . Lipa je krajem 2018. pokrenula projekt na internet stranici www.crnaknjiga.hr kao platformu na kojoj civilna udruga evidentira neobične načine, ponekad vrlo čudne, neodgovorne načine trošenja novca iz državnog proračuna




S lijeva: Zoran Löw i Davor Huić predstavljaju Crnu knjigu

. A državni proračun novcem pune zaposleni građani, iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu. ”Crna knjiga”je najbolji primjer argumentiranja i upozoravanja građana da državnog novca uistinu ima ali da se troši bez prave kontrole i doslovno kako kome padne napamet.
Smisao je publikacije- kako piše u predgovoru – osmišljavanje javnih politika kojima bi se rasipanje suzbilo ili barem ograničilo.
Članovi udruge Lipa smatraju da bi se ovlasti Državnog ureda za reviziju trebale proširiti tako da institucije koje od revizije dobiju uvjetno mišljenje, a ne isprave nepravilnosti, budu sankcionirane dodjelom smanjenih sredstava u slijedećem fiskalnom razdoblju.
“ Hrvatska spade među najsiromašnije zemlje EU. Zaostajemo za zemljama od kojih smo još prije par godina bili razvijeniji i bogatiji. Jedan od razloga tome je i maćehinski odnos političkih elita prema javnim financijskim sredstvima. Ovim projektom želimo upozoriti građane na nemar kojim se upravlja njihovim sredstvima i potaknuti promjene na bolje “- istakao je predsjednik udruge Lipa Davor Huić.

Gospoda iz Udruge Lipa upozorili su da je "Uljanik - majka svih gubitaša". Izloženost države prema Uljaniku je 4, 3 milijarde kuna, više od 35 milijardi u 20 godina. Ministar financija RH Marić rekao je da je od 2010. godine do rujna 2018. Uljanik grupi izdano 7,5 milijardi kuna jamstava. Naime državna jamstva brodogradilištu Uljanik opasnpost su za opstanak državnog proračuna. Ono što se ponavlja u informacijama kada su u pitanju gubitaške tvrtke je to što se ponavlja izdavanje jamstava , što nema prave analize opravdanosti trošenja izdatog novca, nema osiguranja naplate, te nema nadzora trošenja sredstava- upozorio je Davor Huić.
O sadržaju Crne knjige pisati ću naknadno.




S lijeva: Davor Huić, ekonomisti Velimir Šonje i Vuk Vuković koji radi na University of Oxford i Zoran Löw. Fotke mzz





Post je objavljen 13.03.2019. u 12:33 sati.