Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/teutinaljubav

Marketing

Amaterasu, Boginja Sunca


Zapisi o obožavanju Amaterasu nalaze se iz c. 712 CE Kojiki i c. 720. g. Nihon Shoki, najstariji zapis japanske povijesti. U japanskoj mitologiji, Amaterasu, Božica Sunca, sestra je Susanoo (Boga oluja i mora) , i Tsukuyomi (Boga Mjeseca). Bilo je napisano da je Amaterasu naslikala kraj s braćom dok je stvarala drevni Japan. Za Amaterasu i braću rečeno je da ih je stvorio božanski par Izanagi i Izanami, koji su i sami stvoreni od začetnika Svemira, Amenominakanushi.

Izanagi se zarekao da neće vidjeti mrtvu Iznami. Sva tri božanstva rođena su iz Izanagija kada se pročistio (mislim da bi bilo bolje smisleno prevesti"zaplakao") kada je ušao u podzemlje Yomi, nakon što je prekršio obećanje da neće vidjeti mrtvu Izanami.
Amaterasu je rođena kada je Izanagi obrisao dlanom lijevo oko i na njemu ugledao Amaterasu. Bila je tako lijepa i blistava da ju je podigao na nebo i proglasio boginjom Sunca.
Kada je desnom rukom brisao oko na dlanu je rođen Tsukuyomi. Nije bio tako blistav i bio je postavljen za Boga mjeseca.
Susanoo je rođen kada je otac obrisao nos i zamahnuvši rukom otresao šmrkalj. Bio je zločest i neposlušan i otac ga je postavio za boga oceana i oluja.
.
.
Zločesti brat Susanoo htjeo je napakostiti sestri Amaterasu, pa je kroz dimnjak ubacio konjsku kožu. Kako je padala kroz dimnjak, tako je u čistu prostoriju u kojoj su bili Amaterasu i njen muž, izbacila oblak čađi koja je sve zaprljala.
Amaterasu se tako naljutila da se zatvorila u špilji i navukla na ulaz veliki kamen i više nije htjela izači van. Na taj način nestalo je Sunca.
Kako nije bilo Sunca bila je tama, biljke više nisu rasle, zavladala je glad. Svi bogovi, Kamiji koji su ostali vani, bogovi rijeka, jezera, šuma... da bi ju izvukli i natjerali da opet otvori špilju i pusti Sunce smislili su zgodan plan. Plesali su ispred špilje, stvarali buku i kada je Amaterasu upitala šta to slave rekli su da imaju novu boginju Sunca, ljepšu od nje. Ne vjerujući, a ženska sujeta nije joj dala mira, malo je odmakla stijenu s ulaza. Oni pred nju postaviše zrcalo u kome je vidjela svoju sliku, a kako nikada još nije vidjela zrcalo, povjerovala je u njihovu priči. Kako je ona ipak Božica Sunca, izašla je malo više da bolje vidi i tada su ju Kami izvukli van i na brzinu vratili kamen na ulaz da se nemože vratiti u špilju. I tako je Sunce opet zasjalo.
Na kamen su postavili konop da se više nemože micati, a taj konop Shimenawa i danas se može vidjeti diljem Japana kako obilježava sveta mjesta, obitavališta Kamija.
Priča je fantastično ispričana na ovom videu.

U hramu Isu čuva se i danas zrcalo Boginje Amaterasu, dragulj i mač, najsvetije relikvije u Japanu koje nitko nemože vidjeti osim cara, koji je pra pra pra ....pra pra unuk Boginje AmaterasuOvako izgleda proslava Sanja Matsuri u Asakusi. Video stavljam zbog toga što se u prethodnom spominje kako su nastali bubnjevi kada su božanstva, Kami, plesali ispred pećine u kojoj je bila Amaterasu. Bubnjevi su i danas glavna pratnja u shinto svećanostima. U japanu postoji preko 8 000 000 Kamija, svetih bića.
Post je objavljen 14.03.2019. u 10:39 sati.