Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kakotikupus

Marketing

nasilje

svi se neki kurac zgražaju nasilja, of kors iz udobnosti svojih fotelja dok badaju po internetu, neki se i odvaže pa o tome progovore javno i onda najebu, ako ne od samih nasilnika, onda pak od onih koji ga relativiziraju.

no, ako ćemo ući u genezu nasilja kao takvog onda bi se morali vratiti u daleku prošlost koja ga je kao takvog prepuna iz čega proizlazi zaključak o genetskom nasljeđu prema nasilju, pa ipak usprkos tome evolucija društva je doprinijela tome da se nasilje ka način društvenog ponašanja osuđuje, ali pak ostaje otvoreno pitanje koliko se uspješno i kažnjava jer samo kažnjavanje nasilja proizlazi iz zakona, a tumačenje zakona pak definraju pravosudni organi društva koji prejudiciraju nevinost dok se ne dokaže suprotno, što bi trebalo biti obratno, tako svakodnevno nailazimo na apsurdna izvješća o tome kako su nasilnici 'već od prije poznati policiji' ali, usprkos svim 'pozitivnim propisima' završavaju nekažnjeno dok ne počine neko novo krivično djelo koje će unesrećiti druge. iz svega proizlazi da su takvi zakoni ništavni.

međutim, za sam porast nasilja u društvu ne treba svu krivnju svaljivati na ne učinkovite zakone, već problem treba sagledavati i šire. a jedan od problema je i medijska eksponiranost relativizaciji nasilja. pri tome ne mislim na dnevne medije koji nasilje iskorištavaju u svrhu gledanosti odnosno čitanosti kako bi na druge utjecali prividom nesigurnosti proizašle iz neučinkovitog društva već na filmsku propagandu holivudske povincijencije koja htjeli mi to ili ne neposredno kreira društvena shvaćanja u kojima kriminalci nadmudruju sustav i prolaze nekažnjeno upravo po osnovi propusta tog istog sustava samo iz razloga presumpcije nedužnosti, ej, alooooo, netko iza sebe ima deset i više krivičnih prijava ali presumpcija nedužnosti ga 'oslobađa' krivnje dok nekom drugom ne učini veće zlo, u pravilu ono kojim je ugrožen nečiji život.

znači, za prevenciju nasilja u društvu, ako želimo donekle korigirati povijesno genetsko nasljeđe prvenstveno se treba pozabaviti medijima koji ga i generiraju, zatim sve one koji su nad nekim i izvršili nasilje pod 'opravdanom sumnjom' izolirati iz društva tj. zatvoriti dok ne dokažu drugačije. u protivnom sve instabulske konvencije, zaštita ljudskih prava i prava djece ostaju samo mrtvo slovo na papiru dok se ne dogodi tragedija.

Post je objavljen 13.03.2019. u 11:33 sati.