Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

35. GODIŠNJICA SMRTI JOSIPA FELICINOVIĆA





Opisujući život Josipa Felicinovića, don Rozarijo Šturin je zapisao: "Kanonik don Joso Felicinović, papinski komornik, preminuo je u voljenom Pagu 13. ožujka 1984. godine u 96. godini bogata i plodna života. S njim je nestao jedan od posljednjih naših zadarskih plemića. Pogrebne je svečanosti vodio zadarski nadbiskup Marijan Oblak, sa šibenskim biskupom Josipom Arnerićem i šezdesetak svećenika. Ispratio ga je veliki broj njegovih zahvalnih Pažana, u ime kojih je jedna učiteljica istakla kako je u Pagu bilo lako vjerovati u doborog Boga kad je za njega svjedočio svima dobri don Joso."
Josip Felicinović zadnji je paški kanonik, plodan pisac i publicist. Objavio je preko 30 knjiga, veliki broj članaka, prikaza i prijevoda s više jezika.
Pag je bio njegov dom, kako onaj za življenje, tako i onaj duhovni. U Pagu su napisana mnoga njegova djela.
Živko Kustić za don Josu je napisao: "U Pagu je desetljećima bio katolička duša i anđeo čuvar. Živio je među nama, i samom svojom pojavom svjedočio sve što nam je značio i u dubokoj starosti svetački umro."
Zadar je bio njegov rodni grad, nije nikada krio koliko voli Zadar. Ali, Pag je definitivno mjesto gdje je odlučio ostati za sva vremena.
Lav Znidarčić hrvatski kulturni djeltanik je zapisao nakon što je primio vijest o smrti: "Upoznao je svu moju obitelj, a kada se iz Zadra vratio u svoj Pag, nastojao sam se svakog ljeta susresti s njim kao dragim prijateljem. S brojnim vjernicima, prijateljima i bivšim članovima križarske organizacije bio sam u Pagu s osjećajem da sam izgubio još jednog dragog prijatelja, zauzetog svećenika i nesebičnog čovjeka. Umro je don Joso, koji – evo – i nakon toliko godina okuplja u svom rodnom Zadru i u dragom Pagu sve one koji su ga poštovali."
Nisam siguran da se u Pagu još netko sjeti tog erudite i čovjeka pisane riječi kako je jednom prilikom ustvrdio Mate Suić.
Svaki puta svojim dolaskom na paško groblje, na njegovom grobu nisam nikada naišao na kiticu cvijeća ili upaljenu svijeću, a i ime pokojnika se teško razabire.


Sjećanje na don Josu, govori da je riječ o čovjeku izuzeta značenja, kojeg je bilo zadovoljstvo poznavati i uspjeti fotografirati.




Post je objavljen 12.03.2019. u 23:33 sati.