Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Nova strana književna nagrada za Miljenka Jergovića + 100. strani prijevod njegovih knjiga


Nedavno je roman Miljenka Jergovića "Gloria in excelsis" doživio i rusko izdanje, na ruski jezika ga je prevela Larisa Saveljeva.

Za taj roman Jergović je dobio nagradu "Jugra (.3@0)", koja se dodjeljuje u gradu Hanti-Mansijsk, čak u Sibiru. Dobitnik je u kategoriji autora i prevoditelja iz slavenskih zemalja.

U istoj su kategoriji ranijih godina nagrađivani su bili Mihajlo Pantić, Goran Petrović, Venko Andonovski.

O tome se možete informirati na ovome linku

Druga je vijest da se isti taj Jergovićev roman našao na popisu knjiga nominiranih za jednu od najvećih ruskih književnih nagrada, Jasna poljana (/A=0O >;O=0), koju dodjeljuje istoimeni muzej-imanje L.N. Tolstoja, a sponzorira je Samsung. Nagrada se dodjeljuje u četiri kategorije, od kojih je jedna strana proza. Specifičnost kategorije je da se početkom marta objavi popis nominiranih knjiga, koji su sačinili kritičari, književni teoretičari, profesori, i ne rade se daljnje selekcije. Jedna knjiga u oktobru dobije nagradu, a preostala 31 služe kao godišnji prijedlog za čitanje. Dobitnici su u zadnje tri godine bili Orhan Pamuk, Mario Vargas Llosa i Amos Oz.

O knjigama koje su predložene ove godine, možete se informirati na ovome linku

Inače, u veljači 2019. objavljen je ukupno stoti prijevod neke Jergovićeve knjige na strani jezik, popis svih njegovih prevedenih knjiga nalazi se ovdje




Post je objavljen 15.03.2019. u 12:02 sati.