Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ggirry2

Marketing

Michel Houellebecq: Lanzarote i drugi tekstovi

Lanzarote sam pročitao, klasična muškaračka H-ova priča. Kratka, čitljiva, bez iznenađenja. Ove druge tekstove sam nešto pročitao, nešto preletio, a nešto preskočio. Jedino me tekst o Preveru zainteresirao, rekao bi i da mi je otvorio oči jer sam Prevera idealizirao dugo vremena.


Jedan nezanimljiv, a tipični citat:
„Kako bismo izbrisali taj trenutak neugode, razgovarali smo o Španjolkama. Složili smo se oko zaključka da je vrijedilo voditi ljubav s njima. Ne samo što vole seks, nego često imaju i velike sise, ali su općenito dobre cure, bez komplikacija i priča, za razliku od Talijanki koje su toliko uvjerene u vlastitu ljepotu da od nje postaju nejebive, usprkos izvrsnim početnim preduvjetima. Taj nas je bezazleni razgovor doveo do deserta - rožate s cimetom nakon čega smo popili anisovac.“


Što se eseja o Prevertu tiče, evo jedan njegov dio:
„Uostalom, kad pjesnik toliko uroni u život, u stvaran život svog doba, ne bi bilo pravedno da ga prosuđujemo prema posve stilističkim mjerilima. Ako Prevert piše, znači da želi nešto reći; to mu služi na čast. Nažalost, to što on želi reći bezgranično je glupo; katkad izaziva mučninu. Postoje lijepe gole djevojke, buržuji koji krvare kao svinje kad im se prereže vrat. Djeca su simpatično nemoralna, probisvijeti su zavodnici i muškarčine, lijepe gole djevojke daju svoja tijela muškarčinama; buržuji su stari, debeli, nemoćni, okićeni Legijom časti a žene su im frigidne; župnici su gadljive stare gusjenice koje su izmislile grijeh da nam ne daju živjeti. Sve je to poznato; čovjek može preferirati Baudelairea. Čak i Karla Marxa koji, barem, pogađa metu pišući da je »svete trnce vjerske ekstaze, viteškog entuzijazma i petparačke sentimentalnosti trijumf buržoazije utopio u ledenim vodama egoistične računice«. Inteligencija ni po čemu ne pomaže pisanju dobrih pjesama; međutim njome se može izbjeći pisanje loših. Jacques Prevert je loš pjesnik prije svega zato što je njegova vizija svijeta plitka, površna i pogrešna.“Post je objavljen 08.03.2019. u 13:49 sati.