Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/artbystarakost

Marketing

O bitkama i slično, nerazumljiva umjetnost s običnom pričom

Prošlo je dosta vremena od kada smo vidjeli neko veliko drvo, čarobnjak Čirilo Bum i ja tumarali smo negdje prostranstvima Velike stepe, oko nas se pejzaž sastojao od brežuljaka pretežno žute i smeđe boje, koji su završavali na horizontu. Pustoš nas je dočekala šutnjom, vlati trave i kržljave biljke strpljivo su čekale kišu koja je, kao i uvijek, kasnila. Samo ovdje u toj pustoj ravnici, rekao je stari čarobnjak, raste jedna vrsta tvrde trave od koja jača spoznajna sposobnost filozofa, mudraca, čarobnjaka i sličnih likova. Imao sam osjećaj da me je ta jednolična okolina, neistražena i prazna, malo umrtvila, tada sam primjetio starog čarobnjaka da je zaostao iza mene i promatrao nešto u zemlji. Kada sam se vratio do njega, on pokaže prstom prema jednom busenu trave i reče:
- Pogledaj!
Ja nisam ništa vidio osim zemlju i travu, napola suhu, kako strši u svim smjerovima.
- Gledaj pažljivije! - ponovi Čirilo Bum.
Skupio sam malo trepavice i zaista: spazim dva malena bića - veličine glavice šibice - kako stoje između vlati trave. Tada su počeli gurati jedan drugoga, nastojali su zauzeti samo njima poznatu, bolju poziciju, boreći se za djelić teritorija na djeliću teritorija Velike stepe. Bilo mi je zabavno promatrati ih kako su uporni i ne odustaju od svoje, potpuno nerazumljive borbe za jedan sitan prostor ispod jednog busena trave, kad takvih busena ima nebrojeno mnogo oko njih. Prešao sam rukom preko trave da ih zbunim, ali uzalud - oni su nastavili svoju malenu bitku za busen kao da je jedini na svijetu.
- Ne mogu te vidjeti i ne možeš ih odvratiti od njihovih nakana, to je u njima - reče stari čarobnjak.
Neko vrijeme sam, smiješeći se, gledao kako navaljuju jedan na drugoga, zarobljeni u svom svijetu, a tada vidim da čarobnjak Čirilo Bum gleda prema nebu. Bilo je na nebu oblaka koji su jurili jedan drugoga, privlačili su dugo očekivanu kišu.
- Hoće li danas padati kiša? - upitam.
- Ne znam, nisam mislio o tome - reče Čirilo Bum - Jedino me je na trenutak prošao osjećaj da nas netko promatra odozgo. Ali, to je oduvijek u meni.



Post je objavljen 07.03.2019. u 16:28 sati.