Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sakurra

Marketing

Velikonoce iliti Uskrs

Svi znamo što je Uskrs, zar ne? Što se tiče Hrvatske i Češke nema neke velike razlike u tradiciji i proslavi tog blagdana. Zato ću samo navesti neke značajnije razlike kao što ja na pr. pomlázka (mrskačka) tj. na Uskršnji ponedjeljak muškarci (mladići) posjećuju domaćinstva i s ručno ispletenom, od pruća ili sada u novije vrijeme plastičnih žica, mrskačkom šibaju (reda radi) žene (djevojke) ali prije toga ili uz to pjevaju koledy (kratke pjesmice prigodne za Uskrs).



Žene (djevojke, curice) ih nagrađuju ukrašenim jajima, šljivovicom i kolačima. Tradicija kaže da koja žena neće biti šibana neće biti plodna i sretna tako da se svaka žena zapravo trudi da bude ulovljena i išibana.

Jako dobro se sjećam tih dana još dok sam živjela u Češkoj. Nas nekoliko curica uvijek smo se skrivale na taj dan jer su dečki itekako iskorištavali tu tradiciju i znali nas dobrano šibati hehehehe. Pa ipak, uvijek su nas pronašli a mi ih još morali darivati. Što se tiče hrane nema skoro nikakve razlike pa prema tome nije potrebno o tome ni pisati.



Najpoznatija češka koleda: "Hody, hody doprovody, dejte vejce malovaný, nedáte-li malovaný, dejte aspoň bílý, slepička vám snese jiný."


Post je objavljen 06.03.2019. u 22:45 sati.