Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MEDICINSKE SESTRE ODLAZE RADI PREMALE PLAĆE


ŠTO ČEKA ONE KOJI OSTAJU?

Informacija o nedostatku medicinskih sestara u ovom slučaju u Kliničkom bolničkom centru u Rijeci, u vremenu koje traje i koje dolazi , biti će sve značajnija i sve važnija - jer medicinske sestre svoje znanje i svoje profesionalne sposobnosti odlaze prodati onome tko će ih više platiti. To je u načelu u redu, to je tržište rada, ali tko će zamijeniti medicinsko osoblje u hrvatskim bolnicama? Tko će liječiti hrvatsku populaciju, za hrvatsku plaću koja je u usporedbi sa razvijenim zemljama Europe, tako skromna i mala ? Koliko tek medicinskih sestara nedostaje u zagrebačkim bolnicama - ta informacija ovoga trenutka nije poznata.
U raznim emisijama politički sugovornici novinarima na krucijalna pitanja često odgovaraju - " novca u državi ima samo ga treba drugačije raspodijeliti". Tko će se osjetiti pozvan da mijenja sve što je prepreka boljim uvjetima liječenja i života? Pa kada će početi drugačija raspodjela - počevši od plaća saborskih zastupnika pa naniže. Položaje svi politički akteri žele zadržatI, kada se razgovara o izborima,- a rade sporo i premalo, sa beznačajnim pomacima za potrebe građane. Do kada čekati? Do kada se nadati boljem? Oni koji se spremaju na odlazak iz RH kažu da se ovdije više ničemu boljem ne nadaju, da su previše dugo čekali. A što čeka one koji ostaju?
(mzz)


Objavljujem Informaciju sa konferencije za novinare predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahot Jurišić


Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahot Jurišić na konferenciji za novinare 5. ožujka rekla je da na kirurškoj klinici u Rijeci, Kliničkog bolničkog centra nedostaje ovog trenutka 40 medicinskih sestara.“ Sestre koje rade padaju s nogu, premorene su, sve više i više se otvaraju bolovanja. Nama je od 1. srpnja 2018. do 31.12. 2018. otišlo 56 medicinskih sestara. Mjesečno odlazi 10 medicinskih sestara – jer su na europskom tržištu rada bolje plaćene. Po meni je jedino rješenje povisiti plaću. Medicinska sestra ne bi smjela imati manje od 1000 eura plaću, zaistane ne“ Medicinska sestra u riječkoj bolnici dobiva oko 5 000 kuna, viša medicinska 5,500 kuna, a najveća plaća koju može dobiti medicinska sestra je 6 000 kuna. Predsjednica Sindikata Čahot Jurišić rekla je da je financijska i kadrovska devastacija počela 2013. godine , kad je zabranjeno zapošljavanje u zdravstvenim ustanovama, nakon čega je i počela financijska devastacija, jer su plaće u sustavu zdravstva pale za tri posto, smanjen je iznos osnovice za jubilarne nagrade i donesen zakon kojim se uskraćuju isplate regresa i božićnice, a nakon toga plaće su pale još dodatnih 10 posto.


Post je objavljen 06.03.2019. u 10:38 sati.