Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Narodi Wintun – ' dom uz izvorsku vodu'

Ime naroda Wintun dolazi od riječi penutskog jezika 'wintuh' što znači 'osoba'. Narod Wintun sastoji se od tri skupine: Wintu, Nomlaki i Patwin. Sve tri skupine čine obitelj Copehan koja govori penutskim jezikom.

Povjesni (tradicionalni) zemljišni prostori ovog naroda nalaze se u dolini rijeke Sacramento, od planinskih rijeka Wintu na sjeveru, preko Nomlaki ravnica, do močvara, dolina i brda Patwina.

To je prostor oko 400 km (od sjevera prema jugu) uz rijeku Sacramento u današnjoj američkoj saveznoj državi Kalifornija. Na krajnjem sjeveru žive potomci sjevernih Wintunaca, narod Wintu.

Narod Wintu za svoju prezentaciju koristi plemenski pečat koji podsjeća na tradicionalni okrugli ratnički štit s kojeg vise četiri velika i dva manja ratnička pera. Ispuna štita (pečata) kojeg obrubljuje crna kružnica je podijeljena na dva dijela: gornji crvene i donji plave boje.



U gornjem (crvenom) dijelu prikazana je smeđa planina s bijelim (snježnim) vrhom iza kojeg izviruje žuto okruglo sunce. Bijelim tiskanim slovima piše OF NORTHERN CALIFORNIA, što je zapravo nastavak natipisa iz vanjskog dijela gdje crnim tiskanim slovima piše WINTU TRIBE. U donjem (plavom) dijelu iz plave rijeke iskače crveno-bijeli losos.

Središnji dio naroda Wintunaca koji se naziva Nomalaki (sami sebe nazivaju Nomlqewel što bi u prijevodu bilo 'zapadni narod') dijeli se na riječni i planinski dio. Planinski dio naroda sebe naziva 'Paskenta Nomlqa Boda'.

Njihov plemenski pečat je okrugli s prvim prstenom koji je crvena kružnica ispod koje je cijeli kružni niz crveno-bijelih trokuta koji se izmjenjuju. Zatim je crni prsten na kojem bijelim tiskanim slovima piše u gornjem dijelu PASKENTA BAND, a u donjem dijelu OF NOMLAKI INDIANS.

Ispuna je planinski krajobraz sa zelenim lišćem s lijeve i desne strane. Iznad lišća u gornjem dijelu na crvenoj borduri piše bijelim tiskanim slovima YEL T'IPNA, EL T'IPNA, TU T'IPNA.Ispod također na crvenoj borduri piše NOMLAQA BODA – NOVEMBER 2, 1994.

Južni dio Wintunaca je narod Patwin (u prijevodu čovjek), a oni sebe nazivaju 'Yochadehe' što se može prevesti kao 'dom ljudi uz izvorsku vodu'. Njihov plemenski pečat sastoji se od crnog prstena na kojem piše bijelim tiskanim slovima u gornjem dijelu YOCHA DEHE, a u donjem dijelu WINTUN NATION.

Ispuna je smeđe boje na kojoj je u gornjem dijelu u crnom krugu otisak šape medvjeda grizlija (simbol Californije) s kojeg vise tri crno bijela pera koja simboliziraju Wintun narod koji se sastoji od tri plemena
.



Post je objavljen 03.03.2019. u 10:39 sati.