Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Narod Shasta – 'oni koji govore ispravno'

Podrijetlo i značenje riječi 'Shasta' je nerazjašnjeno. Naime, narod Sahasta živio je na području današnjih američkih saveznih država Oregona i Kalifornije, a oni sami sebe nazivaju 'Kahosadi' što u prijevodu sa jezika shastan znači 'oni koji govore ispravno'.

Prvi traperi i lovci (bijelci) nazivali su Shaste raznim inačicama poput Chasta, Shasty, Tsashtl, Sasti i Saste. Najvjerojatnije je to morala biti neka varijacija na ime poglavice koji se prvi susreo s bijelim lovcima, a njegovo ime bilo je Sustika.

Dakle, Sustika je mogla bijelcima 'zazvučati' nekako drugačije, a ne bi ni bilo prvi put da su bijeli doseljenici preokrenuli riječi starosjedioca. Danas potomci Shasta žive u rezervatu Quartz Valley u Kaliforniji i federalno su pleme.

Zastava Shasta je nebesko plave boje u čijem središtu su ukršteni luk, strijela i lula mira, a preko toga je crveni prsten čija je ispuna krajobraz ispod planine Shasta nad kojom leti orao, a pored rijeke je postavljen medvjed. Iznad tog plemenskog pečata piše tiskanim slovima SHASTA INDIAN NATION.




Post je objavljen 02.03.2019. u 18:24 sati.