Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Narod Hualapai – 'narod borovog drveta'

Hualapai (Walapai) dio je skupine Yuman starosjedilačkog naroda koji je živio na srednjem toku rijeke Colorado u američkoj saveznoj državi Arizona. Najbliži rođaci su im vrlo srodni Yavapai i Havasupai. Danas su nastanjeni na rezervatu Hualapai, sa glavnim središtem u gradiću Peach Springs.

Ime Hualapai potječe od riječi jumanskog jezika 'Xawalapaiy'. Ta riječ zapravo označava drvo bora (Pinus ponderosa). Hrvatski izgovor bio bi 'Wa-la-pi'.

Zastava naroda Hualapai je žute boje s okruglim plemenskim pečatom u sredini. Plemenski pečat sastoji se od dva prstena i ispune. U prvom prstenu piše crnim tiskanim slovima GREAT SEAL OF HUALAPAI TRIBE, a u donjem dijelu PEACH SPRINGS, ARIZONA.

U drugom prstenu kružno je raspoređeno je 50 zelenih strelica (50 država SAD), a u donjem dijelu 1883. Ispuna je podijeljena na dva dijela od kojih gornji dio prikazuje sunce koje izlazi iznad crvenih planina Grand kanjona, a zrake su crveno žute. Iza zraka stilizirano je prikazan zemljovid rezervata.

Donji dio prikaz je vodopada (moguće je i izvor) u plavoj boji na kojoj su grboslovno desno prikazana ženska glava, a grboslovno lijevo muška glava pripadnika naroda Hualapai s međusobno spojenom kosom i po jednim perom u kosi.




Post je objavljen 26.02.2019. u 19:23 sati.