Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EUROPSKA KOMISIJA ODOBRILA POTPORU ZA PLUTAJUĆE DEMONSTRACIJSKE VJETROELEKTRANE U FRANCUSKOJ


FRANCUSKI PROJEKTI PROMIĆU ENERGIJU VJETRA NA MORU


Hrvatska je članica EU. Zakoni EU su inplementirani u hrvatsko zakonodavstvo.I dok je u hrvatskoj 25. veljače održavana međunarodna konferencija o biomasi, o materijalu koji postaje strateški važan energent, a još prije 15 godina bio je samo drvni ostatak i otpad, Europska komisija je na istom području - na području obnovljivih izvora energije odobrila financijsku potporu za četiri projekta -za četiri plutajuće demonstracijske vjetroelektrane u Francuskoj.

Objavljujem priopćenje EK iz Bruxellesa od 25. veljače 2019

"Europska komisija je pronašla četiri francuska projekta koji promiču proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije vjetra kako bi bili u skladu s pravilima EU-a o državnoj pomoći. Mjere će dodatno doprinijeti postizanju energetskih i klimatskih ciljeva EU-a bez nepotrebnog narušavanja tržišnog natjecanja na jedinstvenom tržištu.

Komisija je odobrila francuske planove za potporu četiriju demonstracijskih plutajućih vjetroelektrana za proizvodnju električne energije. Projekt "Groix Belle Ile" nalazit će se u Atlantskom oceanu, dok će se ostala tri projekta ("Golf du Lion", "Eolmed" i "Provence Grand Large") nalaziti u Sredozemnom moru.

Sve demonstracijske plutajuće vjetroelektrane sastojat će se od tri do četiri turbine i svaka će imati ukupnu instaliranu snagu od 24 megavata. Turbine će biti instalirane u moru na plovcima. Turbine će biti međusobno povezane i priključene na kopno putem podvodnog kabela.Svaka od četiri demonstracijske vjetroelektrane koristit će određenu kombinaciju turbine, plovka i kabela. Cilj javne potpore je testirati ta različita tehnološka rješenja, s dugoročnim ciljem testiranja ove tehnologije prije njezine primjene u većim razmjerima.
Demonstracijske vjetroelektrane primit će i investicijsku pomoć i operativne potpore. Dio investicijske potpore bit će isplaćen u obliku povratnih predujmova.

Komisija je mjere procijenila u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, posebice Smjernicama Komisije o državnoj potpori za zaštitu okoliša i energiju. Komisija je utvrdila da francuski projekti promicu razvoj nove vrste energije vjetra na moru i potencijalni rast nove tehnologije obnovljivih izvora energije.
Razina potpore koja se dodjeljuje za četiri projekta je proporcionalna i izbjeći će prekomjernu nadoknadu korisnicima javne potpore u skladu sa zahtjevima Smjernica.
Na temelju toga, Komisija je zaključila da će četiri projekta promicati korištenje električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora i pomoći će Francuskoj da ispuni svoje klimatske ciljeve, bez nepotrebnog narušavanja tržišnog natjecanja.

Pozadina

Smjernice Komisije o državnoj potpori za zaštitu okoliša i energiju iz 2014. omogućuju državama članicama da podrže proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, pod određenim uvjetima. Cilj ovih pravila je ispunjavanje ambicioznih ciljeva EU-a za energiju i klimu uz najmanje moguće troškove za poreznih obveznika i bez nepotrebnog narušavanja tržišnog natjecanja na jedinstvenom tržištu.
Direktiva o obnovljivim izvorima energije utvrdila je ciljeve za sve udjele obnovljivih izvora energije u svim državama članicama u bruto finalnoj potrošnji energije do 2020. Za Francusku taj cilj je 23% do 2020. godine. Projekti imaju za cilj doprinijeti postizanju tog cilja.
Više informacija o četiri donesene odluke bit će dostupne, nakon što se riješe potencijalna pitanja povjerljivosti, u registru državnih potpora na internetskoj stranici natjecanja pod brojem predmeta SA.49672, SA.49673, SA.49674 i SA.52085. E-News tjedno objavljuje nove publikacije odluka o državnim potporama na internetu iu Službenom listu EU."



Post je objavljen 26.02.2019. u 12:41 sati.