Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Stjegoslovlje

Narod Papago – 'pustinjski ljudi'

Narod Tohono O'odham usko je povezan s narodom rijeke Akimel O'odham te i oni za sebe tvrde da su potomci drevnih Hohokama. Povezanost ovih naroda ogleda se i po tomu što je pleme Sobaipuri koje pripada 'riječnom narodu' kod 'pustinjskog naroda' našlo spas i utočište od napada Apača.

Njihovi potomci i danas žive u rezervatu San Xavier s potomcima naroda Tohono O'odham. Dakle, ovaj pustinjski narod danas živi u pustinji Sonora u južnoj središnjoj Arizoni uzduž južne granice (granica s Meksikom).
Nekada je ovaj narod nazivan Papago, točnije, 'Pješčani Papago' (Hia Ced O'odham) što bi u prijevodu trebalo označavati 'narod pješčanih dina'.

Zastava naroda Tohono O'odham je žuto ljubičasta (grboslovni španjolsko-žuta s purpurom) horizontalno podijeljena na dva dijela. Preko oba polja, grboslovno desno prema grboslovno lijevo, od dolje prema gore, iz ljubičaste u žuto, crvena je palica na kojoj je pričvršćeno 11 smeđe-bijelih pera (11 distrikta ili okruga u rezervatu San Xavier).

U žutom polju crnim tiskanim slovima piše TOHONO O'ODHAM NATION. Plemenski pečat je okrugli s dva prstena. Prvi prsten je crveni u kojem crnim tiskanim slovima piše GREAT SEAL OF TOHONO O'ODHAM NATION. U drugom žutom prstenu je dvanaest crnih zvijezda s pet krakova što simbolizira 12 okruga (novi okrug dvanaesti je utemeljen 2012., ali je već 2015. Raspušten od strane plemenskog vijeća).

U ispuni pečata je pustinjski krajobraz s planinama i plavim nebom iznad njih. Iz smeđeg pustinjskog pijeska rastu zeleni kaktusi.




Post je objavljen 25.02.2019. u 19:47 sati.