Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

ZIMA 1929. ZABILJEŽENA KAO JEDNA OD NAJHLADNIJIH U POVIJESTI





Čitajući novine iz 1929. godine zabilježeno je da nijedna zima nije bila toliko ekstremna kao te godine. Prošlo je 90. godina od te zime koju su zabilježili svi svjetski mediji. Temperatura se tih dana kretala 20 ispod nule. Zabilježeno je da je u Senju bura puhala 160 km/h. Takvo vrijeme nije bilo samo u Hrvatskoj, niske temperature pokrile su cijelu Europu. Pronalazim podatak da je u Moskvi tih dana zabilježeno 32 stupnja ispod nule, u Helsinkiju 45 stupnjeva ispod nule.
Ova dva dana čitamo i pratimo dramaturgiju po raznim medijima zbog orkanske bure koja je puhala i na mahove dostizala 170 km/h, zabilježeno na Masliničkom mostu. Nigdje snijega i jedva da je negdje zabilježen minus na termometru.
Iako je učinjena materjalna šteta što se od bure i može očekivati, to još uvijek nije mjerljivo sa zimom iz 1929. godine, kada je Pag bio odsječen od svijeta, posebno ako se uzme u obzir kakva je tada bila opskrbljenost hranom, drvima za ogrijev pa u konačanici i vodom. To je bila borba za goli život.


Ova bura to nije učinila, čak su i skoro svi prometni pravci bili u funkciji, ako ne oni glavni a sporedni pravci sigurno.
Milutin Badurina Dudić sa Luna ostavio nam je svoje svjedočanstvo zime iz 1929. godine u svojoj knjizi "Povijest Luna" gdje zorno opisuje kako je izgledalo to jutro 10. veljače 1929. na otoku Pagu: "1929. godine pao je u historiji nezapamćeni snijeg duž Dalmatinskih otoka, osobito na sjevernom Jadranu. Na otoku Pagu dana 10. veljače, bila je Nedjelja fešta (pokladna), u 10 sati na večer počeo je padati snijeg 11. veljače jutro bio je po zemlji 6-10 centimetri, uvečer istog dana dana počeo je padati. 12. veljače jutro bio je već visok 20 centimetara po zemlji. Za vrijeme tog velikog snijega bio je ciklon od bure koji je trajao 3 dana, i kako je podvelebitski kanal bio sve u jednom dimu što je more dizalo u zrak i zrakom ga nosilo."

U gradu Pagu palo je više snijega nego na ostalim djelovima otoka i prekrio je kuće u ulicama do drugog kata. Ljudi su izlazili kroz prozore vani kako bi mogli očistiti snijeg.
Grad Pag je tada imao fotografa Ivana Nina Stellu koji je svojim foto aparatom zabilježio i ostavio možda jedne od najboljih fotografija tog događaja.

Bilo bi dobro da svake sljedeće zime prije nego počnemo raditi dramu o meteorološkim pojavama koje su tipične za zimu, valjalo bi se sjetiti što se događalo unutar ta tri dana 1929. godine koju s razlogom zovu "zimom stoljeća".








Post je objavljen 24.02.2019. u 22:23 sati.