Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

7c LJUBI SVOJE NEPRIJATELJE, Lk 6, 27-38 (Palma, 18.2.2001.)

Image and video hosting by TinyPic
Koje evanđelje… Ima li težeg, ali ima li i evanđeoskijeg evanđelja od ovog?
Kome li nije već dosta tih neprijatelja. I te priče kako ih treba ljubiti. Za Boga miloga, što s njima imati posla? Tko me voli neka izvoli, to ne daleko od mojih očiju. Krasne su to priče kako kao braća treba živjeti. O tom kako je naša ljubav kadra ganuti našeg mrzitelja i učiniti da i on nas uzljubi. Divan i uzvišen je nauk da treba i drugi obraz okrenuti, i drugu haljinu dati. Tko tebe kamenom ti njega kruhom. Ali tko bi tad opstao? Nisu li zato izumrle slabašne vrste u životinjskom svijetu, i narodi koji za mačem nisu posezali?
Ali, bi li to život bio? Bi li s ikim bili, budući da nam i najdraži s vremena na vrijeme neprijateljima postaju. Kako živjeti pod jedinim krovom kog možemo imati, s neprijateljem u osobi od koje se nemoguće odijeliti?
Razlika je bilo i bit će. Sto ljudi sto ćudi. Svatko istinu i pravdu kroz svoje oči gleda. Neizbježne su razlike, oprečnosti, neprijateljstva. U ostalom Isus ne kaže: "Sram vas bilo jer imate neprijatelje." Niti: "Dokinite neprijatelje, nemajte ih." Već kaže: "Ljubite svoje neprijatelje." On, dakle, pretpostavlja da ćemo ih imati. Čak i on među dvanaestoricom odabranih, njegov ljubljeni učenik Juda mu je neprijatelj, a i Petar ga tri puta izdaje.
Isus govori o stavu prema neprijateljima.
U Bibliji vidimo razvoj odnosa prema neprijatelju: vrati mu višestruko, oko za oko, okreni mu i drugi obraz.
Neprijateljstva i polemike su neizbježne, ali u njima treba biti konstruktivan pronalazeći istinu. No problem je što tražeći istinu, mi nađemo vraga, zato jer đavao raspolaže polovicom istine. Javlja se mržnja, koja nije produkt naših argumenata, već uljez koji se ušuljava kroz uzbuđene emocije. Jer kad u srcu gori u glavi dimi. Mržnja je treća osoba u svađi, duhovna je i zove se Sotona. Otac je laži, zavodnik i huškač, cilj mu je uništenje čovjeka. Upadamo u bolest duha koja nam se pričinja kao zdravlje. Te konačno najveća pravda postaje najvećom nepravdom. Tko previše muze izmuze krv. Uvučeni smo u pričin, pa boreći se za svoje, radimo protiv sebe i svoga.
Tada je važno u zapletaj intervenirati ljubavlju. Jer mrzitelj nas mrzi snagom kojom i mi njega mrzimo. Osudi mržnju neprijatelja da umre od gladi. Ne hrani je svojom mržnjom. Pobijedi sebe, i započeo si pobjeđivati neprijatelje.
Isus ne želi tebi oduzeti pravo, ne želi ti neprijatelja predstaviti kao prijatelja, ne želi opravdati nasilje. Isus je za borbu protiv neprijatelja. Isus je za istrebljenje neprijatelja – ali ljubavlju. Zauzimaš stav: "Ta tko si ti da me uvučeš u svoj pakao? Ja sam stvoren za radost, mir i ljubav – a ne za mržnju. Mržnja, to je tvoj problem. Bog te blagoslovio. Mir tebi." Voli dakle sebe, ne dopusti da te mrzitelj spusti na svoj nivo. Kad te mrzi ti njega nemoj. Jer sebi želiš dobro, ti njemu činiš dobro.
Ne treba biti naivan da će tvoja ljubav ganuti neprijatelja. Ali ti prekidaš lance koji ti žele sputati um i duh. Tvoji argumenti jačaju. Ti se držiš pod kontrolom. Neprijateljev napad jenjava jer mu mržnju ne podržavaš. Konačno ti pobjeđuješ.
Ljubav ne dokida istinu i pravdu, već mržnju i osvetu. Ljubeći neprijatelja, ti oko sebe stvaraš štit. Sjetimo se pape Ivana Pavla II, koji je oprostio svome atetntatoru. Došao mu je u zatvor i oprostio. Oproštenje je tu, ali i zatvor je tu.
Ljubi sebe, obračunaj se na pravi način s neprijateljem. Prozri zamku zloga. I shvati da taj obrat koji trebaš učiniti, ta ljubav kojom krećeš na neprijatelja – jest Bog koji je ljubav.
--
Ne, nitko od nas ne smije pilatovski prati ruke: "Što je istina?" Ne može se pustiti proizvoljnosti, te nas netko počne uvjeravati kako ribe lete, a ptice dišu na škrge. Ako je u pitanju trenutak i prostor u kom živimo onda to znači: bezočni je lažov, neprijatelj hrvatski i Božji tko god bi domovinski rat nazivao građanskim; tko god bi na stup srama pribijao "Oluju" i "Bljesak"; naše branitelje ponižavao krojeći im optužnice na temelju momenata istrgnutih iz cjeline njihova heroizma.
Zar ćemo zamjeriti kirurgu koji kad skalpelom čovjeka od rak rane oslobađa, pri tom i krv pusti. Licemjerno je kad netko tko ne zna u tramvaju džentlemen biti, to od ratnika očekuje u žaru borbe.

Post je objavljen 24.02.2019. u 18:11 sati.