Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Velike tajne malih majstora / mesna štruca

Mesna štruca je oduvijek bila jedno od mojih najdražih jela. Pa recimo ko prilog restani krumpir i puckava kristal salata, to jedeš dok ne dođeš pred stanje eksplozije.

Moja mama nije nikad stavljala kuhana jaja u sredinu štruce, tata nije dao, isto ko što nije dao da u faširane šnicle il štrucu stavlja kruh ( uz komentar tipa - ak mi se jede kruh i jaja onda ću jest kruh i jaja, pa ću molit faširanu štrucu bez dodataka ). Zamislite u kakvom sam se problemu našla kad sam došla teti na ručak i u mesnoj štruci ugledala kuvano jaje. Bila sam skroz mala i nikak mi to nije bilo jasno. Sto upitnika oko glave, pa kak je to moguće, pa otkud jaje unutra, dok teta nije skužila čemu se čudim i objasnila mi da se jaja prvo skuvaju i onda zanotaju u meso i oblikuje se štruca.
Otkad se bavim samostalnom kuharskom djelatnošću i ja je tak radim, najfinija mi je. Dosta sitno kosanog luka ( i crvenog i bijelog ), dosta papra i soli, lagani tač vegeta tvista ( pod uvjetom da ne bubne iz viseće kuhinje na pod ) i obavezno kuhana jaja po sredini. Na dasku naravno obligatno idu prezli, da se meso ne zalijepi ( desilo mi se ničim izazvano kad sam je prvi put išla radit, zato podcrtavam ) i smota se štruca. Miriši cijela kuhinja dok se peče, divota jedna.

Al ko šta ste već navikli na rukom pisane recepte iz najsažetije kuharice ikad viđene, od kojih sam do sada prezentirala prežganu juhu i prisiljeno zelje, evo da vidimo šta je upisano pod radnm nazivom "Faširano". Mislio bi čovjek da će pisat o načinu usitnjavanja mesa flajšmašinom, a zapravo daje način pripreme mesne štruce. Pa kaže:

"U samljeveno meso metnem soli, bibera, jedno jaje, crvene paprike, i to sve mješam napravim štrucu, stavim u tepsiju masti na tu mast štrucu, po štruci pospem prezli i stavim po prezlima masti i to stavim u rol peći lagano bez prevrtanja."
Gotovo. Ende. Nema izmišljanja tople vode i recepta dugačkog ko hamer papir. Uzmeš meso, začiniš, bubneš u rol i samo lagano bez prevrtanja. Kud ćeš jednostavniji recept.Sve odokativno i podređeno trenutnoj inspiraciji izvođača radova u kuhinji. Vunderšen.



Post je objavljen 21.02.2019. u 18:11 sati.