Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

BLAŽENSTVA (Mt 5, 3-10) Rijeka, rujan 1997.

Image and video hosting by TinyPic
1. Siromasi duhom:
- Nije bijedan onaj koji nema, nego onaj koji ima ono što mu je zapreka da vidi Boga. Nevolja bogataševa je u tom što misli da je ono što posjeduje. A zapravo je istina da smo uvijek robovi onog što posjedujemo.
Sve dokle svoje životno pouzdanje polažemo u nešto što nam može biti oduzeto, u strahu smo, i živimo neslobodno.
Siromaštvo duhom, je bogatstvo Bogom. Siromaštvo duhom je istinsko bogatstvo.
- Adam je u raju bio gol. Siromaštvo je dakle upravo rajsko stanje. Stanje kad mogu reći: Bog moj i sve moje. On je jedini kog imam, i osim njega ništa ne želim imati. Sve ostalo tek koristim na putu do njega. Svime se služim po nakani Boga čiji je dar sve ime raspolažem. Time se koristim utoliko-ukoliko. Ljubav prema Bogu određuje moj stav prema stvarima oko mene.
Ne treba Bog naše sposobnosti, pa ni uspjehe. Sve to Bog i bez nas može učiniti. Bogu treba naša volja i predanje njemu. Ne treba nešto od nas, nego nas.
Ja sam siromašan čovjek, moje blago su predanost tebi.
2. Blago ožalošćenima, oni će se utješiti:
- Žalosni zbog daljine Božje. Kao Marija na uskrsno jutro koja je plakala jer su joj uzeli Isusa. Naše žalosti htjeli ili ne, uvijek su zato jer smo se udaljili od Boga. Blaženi su oni koji shvate da su se od njega udaljili. “O Bože ti si Bog moj, gorljivo tebe žeđam. ... O kad u doći i lice tvoje gledati.”
3. Blago krotkima, oni će baštiniti zemlju:
- Istinski sretnici, prijatelji zemlje i sveg stvorenog, su ponizni. Oni koji znaju da žive od dara, da je i njihov život dar. Svjesni da su nedostojni, bez potrebe da se izdižu jer Bog je njihova baština i slava. Oni koji su poput Marije, duboko ponizni, velika im djela Bog ini. Poniznost je mjera baštine koju e nam Bog udijeliti. Bog može svakog uzveličati, ali neće radi našeg dobra, samo poniznima daruje, zato jer zna da ih to ne e upropastiti, kao što bi to dogodilo oholici.
4. Blago žednima i gladnima pravednosti, oni će se nasititi:
čeznu za Božjom blizinom. “Ko košuta što žudi za izvorima vodi, ko pustinja što žeđa za oblacima kiše, i duša moja čezne za tobom Bože moj.” I kad mislimo da smo žedni vode, žedni smo Boga, i kad mislimo da smo gladni hrane, gladni smo Boga; i kad u bolesti čeznemo zdravlje čeznemo Boga.
5. Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe:
Naše je samo ono što drugima dajemo. Dajite i dat će vam se. Onom mjerom kojom mjerite mjerit e vam se. Daju oni koji su svjesni da su primili. Praštaju koji su svjesni da im je oprošteno. Bog daje i dobrima i zlima ... Budite savršeni kao vaš Otac nebeski.
6. Blago istima srcem, oni će Boga gledati:
Čisto srce je slobodno srce. Ono u kom Bog prebiva i sja. iji je pogled prožet Bogom. Bez grijeha i laži. Ponizno. Istinski Izraelac, bez laži i prijevare. Boga ne vide oni koji ne žele mijenjati život. “isto srce stvori mi Bože”
7. Blago mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati:
Dajemo ono što imamo. Imamo li Boga, koji je mir, mi drugome dajemo taj mir.
8. Blago progonjenima zbog pravednosti, njihovo je kraljevstvo nebesko:
Oni koji ne žive od ljudske pravde; kojima nepravda ne može oduzeti ono što imaju; kojima je Bog pravednost; a koji je premda pravedan trpio nepravdu, te joj na taj na in otupio oštricu. Koji pristaju biti dionici Isusova puta.

Post je objavljen 17.02.2019. u 09:04 sati.