Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

JAO VAMA Lk 6, 20-26 (Šalata, 1992)

Image and video hosting by TinyPic
U blaženstvima se sasvim jasno očituje praradoksalnost koju evanđelje stavlja pred svakodnevnog čovjeka. Ono što je nama jao, za Isusa je blago; a ono što je nama blago, za Isusa je jao.
Po evanđeoskim kriterijima blago onom tko nema sve ono što mu treba - i zbog toga ne očajava, nego svoju nadu usmjeruje na Boga koji je jedini kadar ispuniti njegove duhovne i fizičke potrebe.
S druge strane, oni koji u sebi nemaju potreba, kojih se čežnja ne budi, koji nadu ne upiru u ništa nego u ono što vide, pipaju i imaju - takvima jao.
Zaista, jadan onaj (jao takvima ...) koji prazninu svoga srca mogu ispuniti i im manjim od Boga. Jao onima kojima je dosta radost koju im pruža itko manji od Boga. Jao onom tko nije poželio “sve”, poput Male Terezije koja je odabrala sve kad su je pitali kao djevojčicu među mnogim igra kama koju da odabere.
Jao onom kom ijedna veli ina manja od Božje može ispuniti dušu. Tko ne bi ostao razočaran nad oceanom kao Ernesto Cardenal ... koji je kao dijete zamišljao ocean onolikim kolika je njegova potreba za prostranstvom i beskrajem. Jadni oni kojima je dosta samo ljudska ljubav.
Jao takvima kojima je ljudsko priznanje i pohvala dostatna za radost.
Zaista, zaista, jao onima koji nisu bili dostojni bijede siromaštva, pustinje gladi, gorčine plača, bespomoćnosti odbačenosti. Jer nedostojini toga niti ne žive punim životom. Njihov život je bez godišnjih doba, oni niti plaću svim svojim suzama, niti se smiju punim smijehom. Takvi i kad stanu pred Izvor u kom svi izvori imaju svoje počelo, neće piti jer su svoju žeđ utažili onim što zaglušuje osjet žeđi.

Post je objavljen 17.02.2019. u 09:02 sati.