Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

101 PAŽANIN - 29.VIDOLIN FRANE – (Pag, 28. rujna 1836. – Pag, 26. prosinca 1904.)






Frane Vidolin rodio se u Pagu 28. rujna 1836. godine od oca Josipa Vidolina i Petronile Palčić. Nakon pučke škole put ga kao i mnoge Pažane vodi u Zadar gdje završava gimnaziju. Jedan je od rijetkih koji je bio pohvaljivan zbog odličnog uspjeha. Nakon gimnazije upisuje Teologiju koju također završava sa odličnim uspjehom 1859. godine. Naredne godine 29. srpnja 1860. Frane Vidolin zaređen je za svećenika.
Od 1860. do 1881. postavljen je za dušobrižnika i kapelana Dinjiške i ekskurent Gorice. Župna crkva sv. Maura koja je nasljeđena od benediktinaca mnogim paškim svećenicima je bila pva na putu u svojoj službi.
Crkvene vlasti sele ga u rodni grad 1881. godine kada postaje župničkim pomoćnikom i koralnim vikarom zborne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pagu. Nadbiskup zadarski Petar Dujam Maupas imenovao ga je počasnim savjetnikom Nadbiskupskog vijeća.
Svakom paškom svećeniku stalo je do toga da postane i kanonikom paškog kaptola jer su mu se tim činom otvarali drugi putevi unutar nadbiskupije.
Tako je zbog svojih svećenićkih vrlina 31. siječnja 1883. Frane Vidolin imenovan paškim rezidencjalnim kanonikom.
Kao i mnogi njegovi kolege kanonici pored svećenićkih obveza imali su i one svjetovne u kojima su dali svoj veliki doprinos u razvoju grada. Frane Vidolin bio je neko vrijeme predsjednik zadruge "Uzor stada". Činjenica da opstanak ljudi na otočkim prostorima ovisi i o stočarstvu koji je mnogim obiteljima bio jedini izvor prihoda, Frane Vidolin kao čelnik zadruge stao je u zaštitu tih interesa.
Pored te obveze Frane Vidolin bio je i predsjednik mjesnog Školskog vijeća. U šematizmu paškog kolegijata 1883. godine Frane Vidolin je ubilježen kao vjeroučitelj muške pučke škole. Od 1885. do 1894. godine obnaša dužnost vjeroučitelja ženske pučke škole kod časnih benediktinki.
U veljači 1904. godine preuzima dužnost redovitog kapelana i ispovijednika koludrica. Međutim na toj funkciji nije dugo ostao jer je preminuo 26. prosinca 1904. godine.
Frane Vidolin je svojim političkim opredjeljenjem pripadao autonomaškoj stranci, ali je zabilježeno da su njegovom sprovodu i misi zadušnici sudjelovale sve gradske vlasti i društva bez obzira na stranačku pripadnost. Mnogobrojni puk je svog don. Franu ispratio na svoje zadnje počivalište zbog njegovih ljudskih vrlina i prijaznosti koje je gajio prema svim ljudima ne djeleći ih.



Post je objavljen 14.02.2019. u 17:58 sati.