Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ZAŠTO VRHOVNI SUD RH NE DONOSI ODLUKU?

14. LIPNJA NASTUPA ZASTARA PREPLAĆENIH KAMATA NA KREDITE !

Politički fokus na financijski blokirane građane manji je nego što taj problem zaslužuje. No prema FINI u RH je 264 000 blokiranih,što je ipak manje od 332.000 koliko ih je bilo još do sredine 2018. Problem ipak ima silaznu putanju, no kada je evidentno da je dug blokiranih 17 milijardi kuna onda je jasno da je to za Hrvatsku ekonomsko i gospodarsko pitanje koje zadire u BDP Hrvatske . No Vrhovni sud RH ne donosi odluku o tome imaju li dužnici potrošači koji su konvertirali CHF kredite pravo na restituciju u skladu s pravom EU, na što se čeka još od lipnja 2018. na temelju revizije Rev 1172/18. Vrhovni sud ne donosi odluku o revizijama banaka povodom pravomoćne odluke Visokoga trgovačkog suda iz lipnja 2018. Zašto? Zašto je Vrhovni sud RH svojom šutnjom trenutno na strani stranih banaka, a ne na strani hrvatskih građana, potrošaća, komintenata tih banaka koji su preplatili kamate i razliku tečaja koju su plačali tijekom otplate kredita? Ti ljudi nih 55.000 još uvijek neznaju imaju li pravo tužiti banke radi obeštećenja nakon konverzije, jer postoje različite pravomoćne presude po tome pitanju.
Vrhovni sud RH, u kojem sastavu je i nekoliko doktora znanosti šuti i ta vrhovna sudbena vlast u RH pravi se kao da se ništa ne događa sa građanima o kojima upravo oni mogu pravedno odlučiti. Članovi Vrhovnog suda šute, dolaze na posao, riješavaju druge sudbene probleme koji nisu toliko krucijalni jer ne obuhvačaju 55 000 osoba, primaju plaču iz državnog proračuna i vrijeme prolazi. A vremena je malo jer 14. lipnja 2019. nastupa zastara potraživanja preplaćenih kamata, i sve je manje vremena za pravovremene tužbe na građanskim sudovima. Što se tiče revizija, Vrhovni sud Republike Hrvatske mora potvrditi pravomoćnu presudu ili je opovrći, ako smatra da presuda nije utemeljena. Tu informaciju oštećeni komintenti banaka, oštećeni zato što su preplatili kredite, moraju znati nakon već 8 godina trajanja kolektivnoga spora u slučaju franak."

Činjenica je da u posljednjih nekoliko mjeseci Vlada premijera Plenkovića goruče probleme građana riješava tek onda kada građani dođu prosvjedovati s transparentima na Trg Sv. Marka, pod prozore Vlade. Tek tada ih članovi Vlade čuju i primaju na razgovor, zajedno s premijerom, jer eto kao, građani, vama treba - vi dođite- ja ću Vas saslušati, pa možda i udovoljiti Vašim zahtijevima.
Nije li tu i latentna poruka da sudbena vrhovna vlast šuti - dok ne vidi i ne čuje građane s transparentima pod prozorima zgrade Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Tada bi valjda netko od jedanaest sudaca Vrhovnog suda RH mogao shvatiti o kako važnom pitanju trebaju donijeti odluku što prije.
Zouhar Zec Margareta



Post je objavljen 14.02.2019. u 07:09 sati.